Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Oruçta tok tutan yiyeceklere öncelik tanıyın

Giriş Tarihi: 19.7.2014

Ramazan ayında daha sağlıklı olmak ve çabuk acıkmamak için; çorba, yumurta, patates ve yulaf gibi tok tutan gıdaları tüketmelisiniz. Bu yiyecekler, kilo kontrolüne de yardımcı oluyor

Yapılan araştırmalar, Ramazan ayında vücuttaki yağ yakımının daha yüksek olduğunu belirtir. Bu dönemde avantaj olarak görünen yağ yakımı devam etse de metabolizma hızımızın düşmesi, bireyin aç kalsa dahi yavaşça kilo almasını sağlayabilir. Bilimsel bulgulara dayanarak, metabolizma hızınızı yüksek tutacak, vücudunuzun yağ yakımını devam ettirecek ve doyumu sağlayacak yedi yiyecekten bahsetmek istiyorum. Bu yedi yiyeceği iftar, sahur ve ara öğünlerinize dahil ederseniz, Ramazan'da tok kalacaksınız metabolizmanızı da canlı tutup zayıf kalmanız kolay olacaktır.

DONDURMA
Birçok araştırma; süt ürünlerinden vücudumuza aldığımız doğal kaynaklı kalsiyumun metabolik sendromu azalttığını ve yağ hücreleri içine giren süt ürünlerinden alınan kalsiyumun yağ yakımı ve enerji metabolizmasını düzenleyerek zayıflama ve kilo korumada etkin olabileceğini bildirmektedir. Oruç döneminde de dondurma, süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum kaynaklarından günde 3-4 porsiyon kadar iftar, ara öğün ve sahurda tüketmenizi öneririm.

FIRINLANMIŞ PATATES
Çoğu kişi patatesi 'şişmanlatır' düşüncesi ile yemekten kaçınır. Fakat beslenme bilimi, patatesi yüksek vitamin ve lif içeriği sayesinde açlığı bastıran en önemli yiyeceklerden biri olarak nitelendirir. Doygunluk derecesini ölçen birçok araştırmada patates; bütün besinler arasında en fazla tok tutan yiyecek olarak bildirilmiştir.

YUMURTA
Yumurta, tam proteindir. Tam proteinler, vücudumuzun üretemediği amino asitlerin tamamını barındıran besinlerdir. Bu amino asitlerin sindirimi gerçekleştiği zaman, vücuttaki doygunluğu belirleyen hormonların salgılanmasını sağlayarak bizi tok tutar. Sahurda bol domates ve biberli menemen sizi gün içinde daha tok tutacaktır.

MERCİMEK ÇORBASI
Çorbaların içinde bulunan yüksek sıvı miktarı, mideyi genişleterek, beyine doygunluk sinyali yollar ve bu şekilde doyarız. Mercimek çorbası, yüksek lif ve dirençli nişasta içeren özelliği sayesinde doygunluk uzun süre sağlar. İftar öğününüze ev yapımı veya paket mercimek çorbası ile başlayabilirsiniz.

SÜZME YOĞURT
Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, yoğurdun kilo vermek için en doğru yiyecek olduğu saptanmıştır. Yoğurt gibi süt ürünlerinde bulunan protein çeşitlerinin doygunluk sağladığı ve kan şekerini dengelediği belirtilmiştir. Süzme yoğurt ise, normal yoğurun iki katı protein içerir ve daha az seker bulundurur.

ELMA
Elma, pektin maddesi içeren meyvelerden biridir. Pektin, sindirimi yavaşlatan, doygunluğu sağlayan ve yağın emilimini azaltan özelliğe sahiptir. Bol antioksidan içeren ve metabolizmayı düzenli çalıştıran elmayı, iftar ve sahur öğünlerinizin ardından bir adet tüketin.

YULAF KEPEĞİ
Yulaf kepeğinin su emme özelliği vardır. Su veya süt ile karıştırıldığında, yulaf kepekleri kalınlaşır ve sindirim sisteminden geçişi daha yavaş olur, bu şekilde daha uzun süre tok kalırız.

GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ
Mideyi rahatlatan, bulantıyı önleyen ve bağırsakların düzenli çalışmasına destek olan metabolizma hızlandırıcı zerdeçallı taze sebze-meyve suyunu haftada iki-üç kere iftardan sahura kadar içebilirsiniz.

MALZEMELER

1 orta boy pancar
1 adet küçük boy kırmızı elma
6 adet çilek
Yarım çay kaşığı zerdeçal

YAPILIŞI
Katı meyve sıkacağına pancar, elma ve çileği koyun, suyunu çıkarın. Daha sonra zerdeçal ile iyice karıştırın.

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU
Zerdeçal; taze veya kuru formda tüketilebilen A, B, C vitamini, demir, potasyum, fosfor minerali ile diyet lifi içeren sağlığımız üzerinde çok etkili bir yiyecektir. Kabızlık, gaz, ishal ve mide bulantısı gibi sindirim yolları hastalıklarını tedavi etmek amaçlı kullanılan zerdeçal, aslında bağışıklık sistemini de güçlendiren baharatların başında gelmektedir. Ancak, tıp ve beslenmenin ilerlemesiyle, zerdeçalın kanser ve kalp hastalarının tedavilerinde de etkili olduğu bildirilmiştir. Daha çok kolon ve mide kanserinde; kanser provake eden bakterileri öldürerek etkili olmaktadır. Yapılan araştırmalarda, zerdeçalın kötü huylu kolesterolü azalttığı ve kan pıhtılarının oluşumunu engellediği de görülmüştür. Zerdeçal baharat halinde salata, yoğurt, çorba ve makarnalara eklenebilir. Oruç döneminde her gün yarım tatlı kaşığı kadar zerdeçalı düzenli olarak kullanmak metabolizmanızı hızlandırarak vücudunuzun yağ yakımına da yardımcı olacaktır.
ARKADAŞINA GÖNDER
Oruçta tok tutan yiyeceklere öncelik tanıyın
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz