X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ev yoğurdu bağırsak kanserinden koruyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ev yoğurdu bağırsak kanserinden koruyor

  • Giriş Tarihi: 24.7.2014

Her gün ev yoğurdu yemek ve günde iki-üç porsiyon tam tahıllı beslenmek, bağırsak kanserinden korunmada etkili oluyor. Ayrıca lahana, brokoli, yaban mersini, böğürtlen, vişne, kereviz, kara erik ve üzüm; koruma sağlayan yiyeceklerin başında geliyor

Bağırsak kanseri; artış ve sıralama bakımından kanserlerde üçüncü sırayı almaktadır. Bağırsak kanserinde en önemli olay genetiktir. Ailedeki kanser durumu iyi değerlendirilmelidir ve o kişilerde erken tanı için gaitada gizli kan ve kolonoskopi özellikle önerilir. Bu kadar yaygın olan bu tümörde en önemli sebeplerin başında kabızlık gelir. Kişilerin her gün büyük abdeste çıkması tavsiye edilir. Yapılan çalışmalarda; 75 mg. Aspirin'in koruyucu etkisi olduğu görülmüştür. Ayrıca D vitamini düzeylerinin normal olması, kolon kanserinden korunmada önemli bir faktördür. Arsetin içeren soğan, elma kabuğu ve pırasa korunmada çok önemli yer tutar. Her zaman biliyoruz ki; kırmızı etin aşırı tüketilmesi, kanseri hazırlayan en önemli faktörlerden biridir.

EV YOĞURDU YİYİN

Günde beş-yedi porsiyon sebze ve meyve, haftada en az iki kere baklagil; korunmanın başta gelen faktörleridir. Her gün ev yoğurdu, günde iki-üç porsiyon tam tahıl, lahana, pazı, karnabahar, brokoli, koyu yeşiller, yaban mersini böğürtlen, vişne, kereviz, kara erik, üzüm, kuru fasulye, bezelye, nohut, soya ürünleri ve yer fıstığı bu kanserden korunma sağlar. Zerdeçal bütün kanserlerde olduğu gibi kolon kanserinden korunmada da önemli bir baharattır. Keten tohumunu aralıklı olarak tüketmenin de faydalı olduğu gösterilmiştir. Son zamanlarda yapılan çalışmada narın, tanesiyle yendiği taktirde kolon kanserinden korunmada büyük yer tuttuğu, ayrıca böğürtlen, ahududu ve çileğin de önemli olduğu belirtilmiştir. Riskli gruplarda koruyucu olarak düzenli bir şekilde folik asit, kalsiyum ve Aspirin tüketilmesi de kanser riskini büyük ölçüde düşürür. Bu arada günde en az 2 litre sıvı alınması, baharatlardan rezene, mercan köşk, kekik, ada çayı, biberiye tüketilmesi tavsiye edilir.

ŞARKÜTERİ ÜRÜNÜ KULLANMAYIN
Katkı maddesi olan gıdalardan kaçınmak çok önemlidir. Yapılan bir çalışmada; şarküteri ürünlerini her gün tüketenlerde, haftada bir kere tüketenlere göre kanser riskinin daha fazla olduğu gösterilmiştir. Kabızlık, obezite, sigara, alkol ve çok kızartılmış et, klorlanmış yan ürünleri tüketenler kanser riskini artırmış olurlar. Bu arada coriolus versicolor mantarı faydalı olabilir. Bosveliya serrata, enginar özü, karahindibağ da diyette yer almalıdır.

ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Bağırsak kanserinde korunma kadar erken tanı da çok önemlidir. Özellikle ailesinde kolon kanseri olanlarda 20 yaşından sonra kolonoskopi yapılmalıdır. Eğer polip varsa polip kanserojen olmasa bile senede bir kolonoskopi, polip görülmezse üç-beş senede bir kolonoskopi tekrar edilmelidir. Bu arada basit karın ultrasonu, karaciğer metastazlarını gösterebilir. Gaitada gizli kan araştırılması, hiç değilse senede bir yapılmalıdır. Kronik kabızlık çekenlerde araştırmalar daha sık olmalıdır.

EN BASİT TETKİK PASAJ GRAFİSİ
Bağırsağı en iyi çalıştıran; günlük yapılan spordur. Ayrıca kronik kansızlığı olan hastalarda özellikle gaita tetkikiyle beraber aneminin sebebi araştırılmalıdır. Bu da sessiz bir kanama yaparak kolon kanserinin habercisi olabilir. Senelerdir kullanılan en basit tetkik kolon pasaj grafisidir. Bu da bize basit bir tetkik olarak kanser hakkında fikir verebilir. Bu filmlerde çıkan sonuçlara göre kolonoskopi bilgisayarlı tomografi ve PET yapılabilir.