Ünlü diyetisyen Banu Kazanç, Şamdan Plus dergisinde yeni yılda zayıflamak isteyenlere yol gösteriyor... İşte Kazanç'ın cümleleriyle sağlıklı kilo vermenin sırları:
DİYETİSYEN NEDEN ÖNEMLİ?
Bir profesyonel eşliğinde diyet yapıldığında; kişi kendisini kontrol etme sorumluluğunu, inisiyatifini diyetisyenine bırakır. Her hafta yapılan diyetisyen kontrolü ile yeni bir başlangıç yapmak, tartıya çıktığınızda sonucun diyetisyen tarafından takdir edilmesi ve onaylanması, kişiyi mutlu ederken; yeni listesi ve azalan kiloları ile danışan, diyetini uzun vadeli olarak sürdürmeyi de başarır. Ulaşılmak istenen hedef, haftalık baza indirgendiğinde, süreci yönetmek kolaylaşır.
Kilo vermek için temel hareket noktası; kiloya, neden olan arka plandaki sağlık sorununu veya ilaç kullanımı ile ilişkili problemi anlayıp çözmektir. Bu durum dikkate alınmadan kilo vermeyi hedeflerseniz, kalıcı kilo veremezsiniz.
Hamur işleri, şerbetli tatlılar, şekerlemeler; karbonhidrat kaynaklarıdır ve sağlığınız için tehlikelidir. Meyve, yulaf ezmesi, sebze ve tam tahıllı ekmekler, tahıllar ve makarna gibi karbonhidrat kaynakları ise ölçülü yendiğinde sağlığınız için yararlıdır.
Kilo vermek isteyenlerin, karbonhidratları kısıtlayıp proteinleri artırarak diyet yapmak gibi sıklıkla başvurdukları bir yöntem var. Karbonhidratlar, temel enerji besinleridir ve pek çoğunun kalorisi yüksektir. Bunları kısıtlayarak kalorinin azaltılması kilo kaybetmekte önemli olsa da, karbonhidratların vücudumuzda pek çok görevi bulunduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. Bunlardan en önemlisi; karbonhidratların kan şekerini ayarlaması ve beynin glikoz ihtiyacını karşılamasıdır.
KARBONHİDRATLAR DA ÖNEMLİ
Sağlıklı bir beslenme düzeninde, metabolizma hızına bağlı olarak almamız gereken kalorinin yüzde 12-15'ini proteinden, yüzde 25-30'unu yağlardan ve yüzde 45-55'ini karbonhidrattan sağlamak, kilo başına 1.5-2 gram karbonhidrat tüketmek gerekiyor. Bunun yüzde 15'inin basit karbonhidrat, yüzde 85'inin ise kompleks karbonhidrat olarak düzenlenme si sağlıklı kabul ediliyor. Bir kişinin, kabaca belirtmek istersek, günde 100-130 gram kadar karbonhidrat alması gerekir.
1 gram glikojen, vücutta 2.7 gram su tutar. Düşük kalorili ve karbonhidratların kısıtlandığı bir diyet uygulandığında; vücut, protein veya yağ depolarından önce glikojen depolarına yönelir ve onları yakmaya başlar. Vücudun kullandığı her glikojen için su açığa çıkar ve dışarı atılır. Böylelikle tartıya çıktığınızda ağırlığımız azalmış olur ama kaybettiğiniz, sudur. Daha sonra yediğiniz besinlerle vücut, azalan glikojen depolarını tekrar depolar.