X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Hazır gıdalardaki tuz oranı sağlığı tehdit ediyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Hazır gıdalardaki tuz oranı sağlığı tehdit ediyor

  • Giriş Tarihi: 1.9.2015 10:55
Hazır gıdalardaki tuz oranı sağlığı tehdit ediyor
Hazır gıdalardaki tuz oranı sağlığı tehdit ediyor

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk; “Toplum sağlığı için çocuklarımızın alışkanlıklarını gözden geçirmeliyiz dedi.

WASH - Dünya Tuz ve Hareketi (World Action on Salt and Health) tarafından yapılan araştırma, tanınmış hızlı servis restoranlarında satılan çocuklara yönelik menülerin endişe verici ölçüde yüksek tuz oranına sahip olduğunu ortaya koydu.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, WASH'ın 37 ülkede yaptığı araştırmanın ülkemiz içinde endişe verici sonuçlar çıkardığına dikkat çekti. 37 ülkedeki hazır ve hızlı gıda çeşitlerini ele alan araştırma, farklı ülkelerde servis edilen aynı çocuk menülerindeki tuz oranının ülkeden ülkeye farklılık gösterdiğini ortaya çıkarıyor. Aynı tavuk parçalarından oluşan çocuk menüsü Türkiye'de 2,4 gram tuz içerirken, aynı menü Çin'de 1,4 gram, ABD'de 1 gramdan biraz fazla tuz içeriyor. Farklı bir şirketin patates kızartmaları için yapılan araştırmada aynı ürünün Kanada'da 1,9 gram tuz, Almanya'da 0,9 gram tuz, Avustralya'da 0,5 gram tuz içerdiği görüldü.

Yemek esnasında fazla tuz tüketiminin dolaylı olarak meşrubat tüketmeye yönelttiğini belirten Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, "çocuklar ne kadar fazla tuzlu gıda tüketirse o kadar çok meşrubat dolayısı ile şeker tüketmiş oluyor. Bu nedenle aynı anda gereğinden fazla tuz ve şeker tüketen çocuklar şişmanlık tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar dedi.

Fazla tuz tüketiminin yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, obezite ve böbrek hastalıklarına neden olduğunu belirten TBV Başkanı Timur Erk, "Hayat boyu sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için alışkanlıkları muhakkak gözden geçirilmeli. Bu konuda en büyük görev anne ve babalara düşüyor. Tuzun, erken yaşta yeme alışkanlıklarında yer edinmiş olması, hayatın ilerleyen dönemlerinde sağlık sorunlarını beraberinde getirecektir. Bu nedenle bebeklerin, tuzun tadından mümkün olduğunca uzak tutulması ve çocukların fast-food tarzı gıdalarla 'ödüllendirilmemesi' hayati önem taşıyor.