X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Kışın hastalıklara karşı bu çayları tüketin
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
kapat

Kışın hastalıklara karşı bu çayları tüketin

  • DHA
  • Giriş Tarihi: 3.1.2016 17:12 Güncelleme Tarihi: 3.1.2016 17:13
Kışın hastalıklara karşı bu çayları tüketin
Kışın hastalıklara karşı bu çayları tüketin

Diyetisyen Merve Sarptaş, kış aylarında havanın soğumasıyla birlikte, soğuk algınlığı ve enfeksiyon kaynaklı hastalıkların görülme sıklığının da arttığını belirterek, ''Doğal şifa kaynağı olarak bilinen bitki çaylarının tüketimine de özen göstermelidir. Kış aylarında vücuda veren; kuşburnu, ve zencefil çayları tercih edilmelidir'' dedi.

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Merve Sarptaş, havaların soğumaya başlaması ile görülme sıklığı artan grip ve soğuk algınlığına karşı vücut direncini artırmak için yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu bildirdi. Sarptaş, ''Grip ve soğuk algınlığı, mutlaka bir uzman doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Bunun yanında tamamlayıcı tedaviler arasında yer alan ve doğal şifa kaynağı olarak bilinen bitki çaylarının tüketimine de özen göstermelidir. Kış aylarında vücuda sağlık veren; kuşburnu, ıhlamur ve zencefil çayları tercih edilmelidir. Bitki çaylarının yararları yanında fazla tüketilmesi halinde vücut sağlığı için zararlı olabilecek etkilerinin bulunduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle günlük tüketimi, 2 fincan ile sınırlandırılmalıdır'' ifadelerini kullandı.

#Sayfa#

KUŞBURNU, DOĞAL C VİTAMİNİ DEPOSU

En çok C vitamini içeren meyvelerden biri olan kuşburnunda yüksek oranda C vitamini, B1, B2 ve K vitaminlerinin yanı sıra; protein, mineral, potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve meyve asitleri bulunduğunu kaydeden Diyetisyen Sarptaş, şunları bildirdi:

''Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. B vitamini açısından zengin olması nedeniyle enerji metabolizmasında, sinir sisteminde, büyüme ve gelişmede etkilidir.Aynı zamanda içerdiği meyve asitleri nedeniyle kabızlığa da iyi gelmektedir. , kaynatılarak değil demlenerek hazırlanmalıdır. İki çay kaşığı öğütülmüş kuşburnu, büyük boy fincanda 15-20 dakika demlendikten sonra tüketilebilir.''

#Sayfa#

, GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN

Sarptaş, ıhlamurun kış aylarında çok tercih edilen bitki çayları arasında yer aldığını belirterek, ''Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Stresi azaltıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı, sinirleri yatıştırır ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Ihlamur çayı, idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır. Bir tatlı kaşığı miktarındaki kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülmeli ve 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmelidir'' dedi.

#Sayfa#

TOKSİN ATICI ZENCEFİL

Zencefilin, soğuk algınlığının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir bitki olduğunu vurgulayan Sarptaş, zencefil çayının, burundaki nemi azaltarak tıkanıklığı giderdiğinin bilindiğini kaydetti. Sarptaş, ''Terlemeye neden olduğu için toksin atıcı özelliği olan zencefil, aromatik yağlar açısından zengindir. Manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum, C vitamini, B6 vitamini ve demir içerir. Baş ağrılarında ve romatizmal hastalıklarda ağrı kesici özelliğinden faydalanılmaktadır. Hazımsızlık ve bulantı gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ancak zencefil çayı 2 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir'' şeklinde konuştu.