Yarı yıl tatili heyecanı öğrencileri olduğu kadar velileri de sardı. Karne konusunda psikologlar önemli uyarılarda bulunurken; beslenme uzmanları çocuklarda bazı gıdaların zihni açtığına dikkat çekti. Doğru beslenme ve gıdalarla başarının artırılabileceğini söyleyen uzmanlar, çocukların zihinsel gelişimlerini ve büyümelerini destekleyen bazı gıdaları şöyle sıraladı...
BALIK: İçeriğindeki Ko-enzim Q10 ile Omega-3 yağ asitleri sayesinde enerji metabolizmasını yönetiyor ve strese bağlı vücutta oluşabilecek zararlı maddeleri atmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda iyi bir iyot kaynağı. İyot eksikliği zeka geriliğine yol açar. Haftada 3 kez somon, ringa, uskumru ve ton gibi balıkları tüketmek zihin açar.
KIRMIZI ET: İçeriğindeki demir beyne oksijen taşınmasına ve zihinsel faaliyetlerin güçlenmesine destek veriyor. Aynı zamanda iyi bir B12 kaynağı olduğu için unutkanlığı önlüyor.
FINDIKCEVİZ- BADEM: İçeriklerindeki E vitamini sayesinde beynin etkin ve verimli kullanılmasına yardımcı olurken, düşünsel kabiliyeti de geliştiriyor. Odaklanma için ceviz, fındık, fıstık gibi sinirleri kuvvetlendiren yiyeceklerin yenmesini gerekiyor.
MUZ: Sodyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerden zengin olduğu için kasların doğru çalışmasına, kalp ritminin doğru ayarlanmasına ve beyne oksijen gitmesine yardımcı oluyor. Bu sayede zihinsel kabiliyet artıyor.
SEBZELER: Ispanak, pazı, lahana, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, beyin hücrelerinin gelişmesine yardımcı oluyor.
SÜT-YOĞURT: Zihinsel gelişim ve dikkat kabiliyeti için çinko önemli. Çinkonun en iyi kaynağı da süt ve süt ürünleri.
BUNLARDAN UZAK TUTUN!
KOLALI İÇECEKLER : Çocuğunuza kolalı içecekler ya da hazır meyve suları içirmeyin. Bunlar gereksiz kalori demektir. Bunların yerine komposto ya da ayran gibi içecekleri tercih edin.
ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ : Sucuk, salam, sosis gibi gıdaları içeriğindeki tuz ve koruyuculardan dolayı sofralardan uzak tutun. Eğer çocuğunuz yemek istiyorsa, haftada sadece 1 kez izin verin. Kızarmış gıdalar ve tatlılar bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Hastalıklara açık hale getiriyor.
Kaynak: Takvim