X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Bu besinlere dikkat!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Bu besinlere dikkat!

  • Giriş Tarihi: 16.3.2016 17:42
Bu besinlere dikkat!
Bu besinlere dikkat!

Edirne Keşan Devlet Hastanesi Diyetisyeni Elem Kaya, “Turşu, konserveler, ketçap, ve hazır sosların içeriği çok fazla olduğundan fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir dedi.

''İnmelerin en önemli sebebi aşırı tuz tüketimi''

Aşırı tüketiminin sız bir beslenme şekli olduğunu belirten Diyetisyen Elem Kaya, "Özellikle aşırı nin önemli bir etken olduğu , dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Ayrıca aşırı tuz tüketimi, lerin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilmektedir. Günümüzde önemli birer sağlık sorunu haline gelen mide kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir dedi.

''Fazla tuz tüketimi ciddi problemlere neden oluyor''

Ülkemizde insanların yemeğin tadına bakmadan hemen tuza yöneldiğini söyleyen Kaya, "Normalde tüketilmesi gereken tuz miktarının 3,5 katı kadar fazla tuz tüketilmektedir. İnsan vücudunun çok düşük oranda sodyum mineraline ihtiyacı vardır. Yüksek miktarda sodyum tüketiminin ciddi sağlık problemlerine neden olduğu bilinmesine rağmen dünyanın birçok yerinde kişiler alması gereken miktardan çok daha yüksek miktarda sodyum tüketmektedirler. Günlük normal bireyler için tuz ihtiyacı 3-7 gram arasında, ortalama 5 gramdır açıklamasında bulundu.

''Tuzu azaltılmış besinler tercih edilmeli''

Satın alınan ürünlerin etiketlerinin de mutlaka okunması gerektiğini vurgulayan Kaya, Tuzsuz ya da tuzu azaltılmış besinler tercih edilmelidir. Yemekler pişirilirken kullanılan tuz miktarına dikkat edilmeli, yemeğin ve salatanın tadına bakmadan tuz ilavesi yapmaktan kaçınılmalıdır. Tuzu azaltabilmenin bir yolu da baharat kullanımını arttırmaktır. Baharatlar yemeğe aroma kattığı için tuz tadına daha az ihtiyaç duyulur dedi.

DENİZ TUZUNUN FAYDALARI

FAZLA TUZ TÜKETİMİNİN OLUMSUZ ETKİLERİ