X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Üreticiler şap hastalığına karşı uyarıldı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Üreticiler hastalığına karşı uyarıldı

  • Giriş Tarihi: 29.3.2016 11:36
Üreticiler şap hastalığına karşı uyarıldı
Üreticiler şap hastalığına karşı uyarıldı

Düziçi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hastalığına karşı alınacak önlemler hakkında hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara bilgilendirme yaptı.

Düziçi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, hastalığının belirtileri, bulaşma yolları ve hastalığa karşı alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.

Hastalığın belirtileri: Sığırlarda yüksek ateş, titreme, donuk cansız bakışlar, salyalı ve şapırtılı ağız, dil ve dudaklarda yaralar, diş etlerinde hassasiyet ve içi dolu kabarcıklar, hassa ve ızdıraplı ayaklar, ağır vakalarda tırnak düşmesi, süt veriminde azalma ve buzağılar da ölüm olarak görülür.
Koyunlarda ise sığırlarda görülenlere ek olarak, durgunluk, halsizlik, aniden oluşan topallık, sürüden ayrı yatma isteği, kuzularda ölüm olarak görülür.
Hastalığın bulaşma şekli direk temasla, et süt, dışkı, idrar, saman, salya, burun akıntısı, solunum havası, ayak lezyonu döküntüleri, hava yolu ve araçlarla bulaşır.

Hastalığın insanlardaki belirtileri ise hasta hayvanın sütünü içen çocuklar yada yetişkinlerde ağız, göz ve parmaklarda su keseleri meydana gelir.

Hastalığa karşı alınacak önlemler ise hayvanlarda aşılama olması gerekir, ahıra bakıcıdan başka kimsenin girmemesi, bakıcının da özel elbise ve çizmeyle girmesi gerekir, sağım önce ve sonrası malzemelerin yıkanması gerekir, hastalığın olduğu yerlerden hayvan alınmaması gerekir, ölü hayvanların yakılması veya çukura gömülmesi ve üstlerine kireç dökülmesi gerekir.
Kullanılan malzemelerin 80 derecede kaynatılması gerekir.

Bu bilgiler ışığında görülen vakaların hastalığın yayılmaması için tedavi edilmek üzere İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne veya ilçede görev yapan veteriner hekimlere bildirilmesi gerektiği bildirildi.