Amerikalı bilim adamlarının zebra balıkları üzerinde yaptığı bir araştırma, yoğurtta ve turşuda yaygın olarak bulunan probiyotiğin kaygıyı azalttığını ortaya koydu.
Zebra balıklarını iki gruba ayıran ve yarısının akvaryumuna "Lactobacillus plantarum" bakterisi koyan Missouri Üniversitesinden araştırmacılar, her iki grubun da akvaryumlarından su çekerek yaşam alanlarını daraltma gibi çevresel stres etkeni oluşturdu.
İnsanların da karşılaşabileceği ayrı bırakılma ve ısı değişimi gibi stres yaratan faktörlere maruz kalan balıklarda, kaygı seviyesinin yükseldiği görüldü.
Gen yolu analiz edilen balıklarda, deney grubunun strese bağlı olarak metabolizmalarını oluşturan hücre içindeki kimyasal tepkimelerinde düşüş olduğu kaydedildi.
Daha önce yapılan ve stresli balıkların genellikle akvaryumun alt kısmında gezindiği sonucuna ulaşan araştırmaları da göz önde bulunduran bilim insanları, probiyotik verilen balıkların akvaryumun üst kısmında daha çok zaman geçirdiğini gözlemledi.
İşte faydaları
Probiyotik terimi, ilk kez 1953 yılında tıp literatürüne girdi. Probiyotikler günümüzde birçok hastalıktan korunmada ve tedavide kullanılır:
* Enfeksiyon, besin zehirlenmesi veya antibiyotik kullanımı nedeniyle oluşan ishal tedavisinde,
* İdrar yolu enfeksiyonlarında,
* Maya enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisinde,
* İrritabl bağırsak sendromunda ve iltihabi bağırsak hastalıklarında,
* Egzamada,
* Mesane kanseri riskini azaltmada,
* Kolon kanserine karşı korunmada,