X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Banu Alkan
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

  • Giriş Tarihi: 30.4.2013 09:37 Güncelleme Tarihi: 30.4.2013 09:37

ya da ilk adı ile Liz Remka Rebronja (d. 1 Nisan 1958, Dubrovnik, Yugoslavya) Hırvatistan kökenli Türk sinema oyuncusu.

Banu Alkan, 1 Nisan 1958'de Yugoslavya'nın Dubrovnik kentinde dünyaya geldi. Gerçek adının Remka Atik, Renka Bronkavi ya da Renka Rebroyna olduğu sanılmaktadır. Annesi Cana ve babası Müsliya 'nın üçüncü çocuğuydu. Ailesiyle birlikte 1966 yılının Aralık ayında Balkanlardan Türkiye'ye göç etti. Türk vatandaşı oldu, genç kızlığı Kartal'da geçti. Kartal Maltepe Lisesi'nde okudu. 16 yaşındayken bir derginin yarışmasına katıldı ve ünlü olma yolunda ilk adımı attı. Henüz 18 yaşındayken LCC Mankenlik Okulu'na girdi, oradan da Vakko'nun mankenlik okuluna geçti. Bu okullardan mezun olmasıyla birlite diplomalı bir fotomodel oldu. Bu yıllarda oynadığı bir sabun reklamından sonra Alkan, Memduh Ün'ün dikkatini çekti ve sözleşme imzaladılar. Alkan, o yıllarda da hayatın farkında olduğunu ve yılların ondan fikirsel anlamda birşey götürmediğini söylemişti.

Sanatçı, 17 yaşındayken evli ve zengin bir işadamı olan Gürbüz Hanif'le birlikte olmaya başladı. 20 yıla yakın süren bu ilişki, Hanif'e kanser teşhisi konmasından kısa bir süre sonra ölmesiyle sona erdi. Alkan bu 20 yıl boyunca oldukça rahat bir hayat yaşamıştı.

Banu Alkan, 1974 – 1989 yılları arasında çektiği filmlerle de, çıkardığı albümle de adından sürekli söz ettirmeyi başaran bir isimdir. "Afrodit" lakaplı sanatçı, her zaman olumlu tepki toplamasa da sürekli gündemde kalmayı başarmaktadır. Sinema kariyerine Devam eden sanatçı, Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasında olmayı sürdürüyor.

Banu Alkan, 1989 yılında çektiği son filminden sonra uzun bir süre ortada görünmedi. 1998 yılında, "Neremi" adlı bir albüm çıkartarak gündeme oturdu. Oyuncunun şarkısı, sesi ve yorumu uzun süre eleştirildi ve ilgi odağı oldu. Alkan, 2001 yılında "Tuzu Kurular" ve 2005 yılında da "Kızma Birader" isimli televizyon dizilerinde oynadı.

Banu Alkan, 2004 yılında bir çiftlik evinde geçen "Ünlüler Çiftliği" adlı televizyon programına katıldı. Program, ünlüler arasında çıkan şiddetli tartışmalar nedeniyle uzun sire gündemde kaldı.

Bunun yanında Alkan, son yıllarda adından uzun süredir birlikte olduğu Murat Taşdemir'le olan ilişkisiyle söz ettirmeye başladı. Yaklaşık 10 yıldır beraber olan çift, bir televizyon programı için birlikte bir eve kapatıldı. Taşdemir'in Alkan'a sürekli hakaret etmesi hatta tokat atması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Kadın kuruluşları bu olaya tepki gösterdi. 2005 yılında Taşdemir, Arzu Altay'la evlendi. Bu olayın üzerine çıkan Alkan – Taşdemir arası sözlü sataşmalar sürekli ekranlara yansıdı.

"Afrodit" lakaplı sanatçı, her zaman olumlu tepki toplamasa da sürekli gündemde kalmayı başarmaktadır. Sinema kariyerine son veren sanatçı, Türk sinemasının unutulmaz isimleri arasında olmayı sürdürüyor.

Filmografi
1975 - İsyan
1976 - Taksi Şoförü
1977 - Akrep Yuvası
1980 - Vurun Beni Öldürün
1981 - Ağla Gözlerim
1981 - Günah Defteri
1981 - Ben De Özledim
1982 - Nikah Masası
1982 - Aşkların En Güzeli
1983 - İlişki
1983 - Bataklıkta Bir Gül
1983 - Gecelerin Kadını
1984 - Kadınca
1984 - Sokaktan Gelen Kadın
1984 - Kızgın Güneş
1985 - Katiller De Ağlar
1985 - Arzu
1985 - Bu İkiliye Dikkat
1985 - Sarı Bela
1986 - Mavi Yolculuk
1986 - Seviyorum
1987 - Afrodit
1987 - Güneşten De Sıcak / Sarı Güneş
1988 - Yaşamak
1989 - Vahşi Ve Güzel
2010 - Afrodit Kısa metrajlı film
2000 - Afrodit Banu Alkanın Hayatı 1 Bölüm Belgesel
2000 - Afrodit Banu Alkanın Hayatı 2 Bölüm Belgesel
2000 - Renkli Dünyalar (TV Dizi)
2001 - Tuzu Kurular (TV Dizi)
2005 - Kızma Birader (TV Dizi)

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.