Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERYEM GAYBERİ

"Bu savaşta Kürtler yok"

"Silahla Kürtlerin hangi hakkını kazanacaklar?" Evet soru bu kadar yalın aslında. PKK yeniden teröre, silaha, kana, ölümlere sarıldı

İki haftadır bölgeden bazı şehirlere giderek insanlarla konuşmaya çalıştım.

Dün de Van'a gittim. Çözüm süreci başladığında çok heyecanlı olduklarını ve yılardır bekledikleri huzuru da yakaladıklarına inandıklarını söyleyen insanlar, yüzde 13 oy almasına rağmen HDP'nin Kandil'in yörüngesinden çıkamadığını ve çözüm masasını dağıtarak teröre yönelen PKK'nın süreci tamamen suistimal ettiğini söylüyordu.

"BU İMKANLAR BATI'DA BİLE YOK"

İnsanlarla sohbet ettiğimi gören bir Vanlı yanıma yaklaşarak her şeyi özetleyen şu cümleyi kurdu: "Buraya verilen imkanlar Batı illerine bile verilmiyor. Polisimize ve askerimize bir şey olmasın diye dua ediyoruz. Herkes bilsin ki bu savaşın içinde kesinlikle Kürtler yoktur."

Çözüm süreciyle birlikte üç yıldır bölgedeki otellerin dolduğunu, yayla turizminin artığını, esnafın yüzünün gülmeye başladığını söyleyen insanlar, bugün bölgeyi ateşe veren, ülkeyi 90'lara çevirmeye çalışan PKK'nın ne yapmak istediğini bilmiyor.

Bölgede yaşayan siyasilerden kanaat önderlerine, akademisyenlerden sokaktaki vatandaşlara kadar herkesin azından dökülen ilk tepki ise aynı oluyor: Edi bese! (Yeter artık!)

İnsanlar, Çözüm süreci ile gelen huzur ortamının ve kazanımların PKK tarafından bir çırpıda heba edilmesine çok tepkili. 30 yıl boyunca olduğu gibi yine siyasetin değil de silahın konuşmasından nefret ediyor. Aynen şöyle diyorlar: "Kürtler HDP'yi meclise siyaset üretsin diye gönderdi ama tam tersi oldu."

"BÖLGEDE AK PARTİ NEDEN OY KAYBETTİ?"

AK Parti'nin 7 Haziran seçimlerinde bölgedeki oy düşüşlerini de şu başlıklarla özetliyorlar:

- Aday seçimleri çok yanlıştı. Adayları tanımıyorduk.

- Kobani olaylarından sonra Kürt milliyetçiliği arttı. Kobani'yi Erdoğan kurtardı ama HDP ve PKK bunun tam tersi bir algı oluşturdu.

-'AK Parti DAİŞ'e destek veriyor' algısı oluşturuldu.

- AK Parti'yi değerli kılan Türklerin ve Kürtlerin de partisi olmasıydı ama maalesef AK Parti, HDP ve PKK'nın bu algı operasyonlarına karşı bir enformasyon ağı oluşturamadı.

"OPERASYONLAR KÜRTLERİ RAHATLATTI"

Bir Vanlı, çözüm sürecini bitirip teröre başlayan PKK saldırılarının ardından neler hissettiğini şöyle anlattı: "PKK'ya yönelik operasyonlar başladığında bölge halkında inanılmaz bir rahatlama oldu. Çünkü Kürtler dillendirmese de PKK ve HDP baskısından artık bıkmıştı!"

Abdülbaki Karaca, Van'da gazetecilik yapıyor. HDP'nin 90'lara geri dönmek istediğini vurgulayan Karaca, "Barış sürecini HDP sabote etti. 198 eylem yaptılar bu süreçte. Hükümetin, bu sabotajlara rağmen Çözüm sürecini devam ettirmesi büyük bir başarıydı" diyor.

"TEK HEDEFLERİ ERDOĞAN'I YOK ETMEK"

HDP ve PKK'nın bölgede adeta bir sıkıyönetim ilan ettiğini kaydeden Karaca şöyle devam ediyor konuşmasına: "Tehdit, haraç ne arasanız var. Bir yiğit çıksın desin ki "PKK benden Haraç almadı." Yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde barış isterken savaş dili kullanılmaz. Bunu yapan sadece HDP ve Demirtaş. HDP, Erdoğan'ın Kürt sorunundaki samimiyetini gördü ve bunu istismar etti. Bu olayları da sırf Erdoğan'a zarar vermek için başlattılar. Bir insanlık meselesi olan Kürt meselesini Erdoğan'ı yok etme meselesine döndürdüler. Terör medyası bu olayların başlamasındaki en büyük nedendir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın göreve geldiği günden bu yana bölgede sosyal politikaları genişlettiğini, insanların hayatını kolaylaştıran yatırımlar yaptığını söyleyen Karaca, "Buna karşılık HDP bölgede ne diyor? "Avrupa para gönderiyor bize, Erdoğan da o paraları bize veriyor" diyorlar. Ciddi bir algı operasyonu var bölgede ve maalesef bu algı operasyonlarını çökertecek karşı bir enformasyon yok" diyor.

***

FATİH M. BUCAK: AK PARTİ ÇÖZER

PKK'nın ismini duyurmak için 1979 yılında hedef seçtiği dönemin Adalet Partisi Milletvekili ve Bucak Aşiretinin reisi merhum Mehmet Celal Bucak'ın oğlu Fatih M. Bucak da AK Parti'den Şanlıurfa milletvekili aday adayı. O saldırı esnasında 11 yaşında olan ve bacağından yaralanan Fatih M. Bucak, 7 Haziran'da bağımsız olarak 15 bin oy almıştı. Aynı seçimde ismi "Susurluk kazası" ile anılan amcası oğlu DYP eski Milletvekili Sedat Bucak ve kardeşi Ahmet Ersin Bucak, CHP 1. sıra adayı olan kardeşlerini desteklemişti ve başarılı olamamışlardı.

Yeniden teröre sarılan PKK'nın, küresel güçlerin taşeronu ve bir etnik milliyetçilik projesi olarak Türkiye'nin önünü kesmeyi ve ülkeyi bölmeyi amaçladığını söyleyen Fatih M. Bucak, "Bölgede yeniden birlik, beraberlik ve huzurun nüfuz etmesini sağlamak ve bölgeyi kalkındırmak için en uygun adres AK Parti'dir. dedi.

***

BURHAN KAYATÜRK: YETER ARTIK!

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk , PKK'nın artırdığı şiddetin bölgede insanların büyük tepkisini çektiğini, üç yıldır sağlanan huzur ortamının yok edilmesine insanların öfkeli olduğunu söyledi. Sistematik şekilde şiddetin ve algı operasyonlarının artırıldığına dikkat çeken Kayatürk, "Bu kadar büyük acı yaşadığımız günlerde bile, utanmadan Cumhurbaşkanı'mızın ifadelerini çarpıtarak iftiralar atıldığını görüyoruz. Terörü kınamak yerine olayları saptırarak Cumhurbaşkanı Erdoğan merkeze konuluyor ve bilinçli olarak kan akıtan teröristler perdelenmeye çalışılıyor" dedi.

Bölge halkının yıllardır devam eden çatışma dönemine tekrar girilmesinden bıktığını ifade eden Kayatürk, "Teröre, şiddete, ölümlere, acıya 'Yeter Artık' diyoruz!" ifadelerini kullandı.

Tam dönüyorum Van'dan. Taksici "Abla Türkiye'ye bir şey olursa ne Türkler ne de Kürtler kalır bu vatanda." dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA