Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Soyalı Dolma Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
Birkaç adet minik kabak,
Birkaç adet minik dolmalık biber
Birkaç adet iri dolmalık biber
1/3 su bardağı soya kıyması
1 su bardağı sıcak su
1 adet soğan,
2 adet domates
Yarım çay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çorba kaşığı kuru fesleğen
4 dal maydanoz
4 adet taze soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı tarçın
1 adet et suyu tableti
Tuz,
karabiber
Soyalı Dolma Yapılışı
Soya kıymasını 1 bardak sıcak suyla ıslatın. 10 dakika bekletip süzgeçten geçirin. Soğanı küçük doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Tüm iç malzemeyi (et suyu tableti hariç) karıştırın. Bu arada kabakların üzerinden kapak kesip, içlerini oyun. Biberlerin de üzerinden kapak çıkarıp, içini temizleyin. Hazırladığınız harcı sebzelere doldurun. Üzerine kapaklarını kapatın. Dolmaları tencereye yerleştirin. İçinde et suyu tableti eritilmiş 2/3 su bardağı sıcak suyu da üzerine dökün. Sebzeler iyice yumuşayana dek pişirin.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Tahin Soslu Dolma Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
3 adet kabak
5 adet orta boy domates
5 adet dolmalık biber
1 çorba kaşığı tahin
2 çay bardağı haşlanmış pirinç
1 su bardağı iri çekilmiş yerfıstığı
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı pulbiber, kimyon
Tuz
Yarım demet ince kıyılmış taze nane
2 diş dövülmüş sarmısak
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 kahve fincanı su
Tahin sosu için:
Bir buçuk çay bardağı tahin
1 adet limonun suyu
3 diş dövülmüş sarmısak
1 çay kaşığı kimyon
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
Toz kırmızıbiber
Tuz
Tahin Soslu Dolma Yapılışı
Pirinci derin bir kaseye alın. Üzerine yer fıstığı, tahin, pulbiber, kimyon, tuz, nane, maydanoz, sarmısak, nar ekşisi, zeytinyağı ve su koyup harmanlayın. Bu arada kabakları hafifçe haşlayıp, içini oyun. Kabak içini de incecik kıyıp, dolma harcına ilave edin. Domatesleri oyun. Domates içini de dolma harcına karıştırın. Dolmalık biberleri temizleyin. Harcı kabak, domates ve biberlere doldurun. En üstte domatesler kalacak şekilde düz bir tencereye dizin. Tencerenin zeminini kaplayacak kadar su ilave edip ocağa oturtun. Kaynadıktan sonra, 10 dakika daha pişirin. Ocağı kapatıp tencerede soğumaya bırakın. Dolmalar soğurken, tahinli sosu hazırlayın. Bir kaseye tahini alıp üzerine kalan malzemeleri ilave edin ve çırpın. Soğuyan dolmaları tahinli sosla birlikte servis yapın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Isırgan Otlu Tavuk Dolma Tarifi
5 Kişilik
Malzemeler
4 adet tavuk göğsü
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 adet soğan
4 diş sarmısak
100 gram kaşar peyniri
1 demet ısırgan otu
Bir tutam tuz
karabiber
Garnitür için:
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı mısır unu
1 kahve fincanı krema
1 çay bardağı süt
1 küçük parça taze zencefil
Bir tutam tuz
Sos için:
2 adet olgun domates
3 diş sarmısak
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
2 dal taze fesleğen
1 çay kaşığı acı pulbiber
Tuz
karabiber
Isırgan Otlu Tavuk Dolma Yapılışı
Tavuk göğüslerini ortadan enlemesine yarın (diğer yanını da koparmadan bırakın). Hafif döverek genişletin. Zeytinyağı, tuz ve karabiberle marine edip yarım saat kadar bekletin. Isırgan otunu yıkayıp haşlayın ve soğuk suya çıkararak süzdürün. Daha sonra incecik kıyın. Bir miktar zeytinyağında, soğan ve sarmısak ile soteleyin, soğumaya bırakın. Zeytinyağında dinlenmiş tavuk göğüslerini ortadan ayırın. Bir yanına hazırladığınız harcı ve rendelenmiş kaşar peynirini koyun. Diğer yarısını harcın üzerine kapatın ve iki-üç yerinden kürdanla tutturun. Orta ısılı ızgarada pişirin. Tabağa önce mısır unu garnisini kaşıkla şekillendirerek yerleştirin. Daha sonra acılı domates sosunu tabağa yayın ve üzerine pişirdiğiniz tavuk dolmalarını koyun. Dilerseniz ızgarada pişirilmiş sivri biber ve domates ilavesi ile servis yapın.
Garnitürün hazırlanması: Tavaya 1 çorba kaşığı tereyağını koyup eritin. Mısır ununu ekleyip, hafif kavurun. Krema ve sütü ekleyip çok az kaynatın. Son olarak az tuz ve rendelenmiş taze zencefil ilave ederek ocaktan alın.
Sosun hazırlanması: Domateslerin kabuğunu soyup rendeleyin. Sarmısakları da incecik rendeleyip, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave ederek ocağa koyun. Suyunu hafifçe çektirin. Tuz, karabiber, pulbiber, ince doğranmış fesleğen yapraklarını ekleyip ocaktan alın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Mantarlı Domates Dolması Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
6 adet orta boy domates
300 gram mantar
1 demet maydanoz
3 adet arpacık soğan
1 diş sarmısak
1 adet limonun suyu
7 dilim dana jambon
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
2 çorba kaşığı ufalanmış ekmek içi
1 su bardağı et suyu
Yarım çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı balzamik sirke
5 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber,
tuz
Mantarlı Domates Dolması Yapılışı
Domateslerin tepelerini kapak şeklinde kesip, içlerini dikkatlice boşalttıktan sonra tuzlayın. Mantarları yıkayıp limonlu suda birkaç dakika bekletip incecik dilimleyin. Maydanozların yarım demetini ve arpacık soğanları incecik kıyın. Bir tavaya 3 çorba kaşığı zeytinyağını döküp, salça, arpacık soğanları ve maydanozu birlikte 2-3 dakika kavurun. Üzerine mantarları, kıyılmış sarmısağı, karabiber ve tuzu ekleyip 5 dakika daha kavurun. Ocaktaki harca, et suyu ve sirkeyi ilave edip birkaç dakika birlikte pişirin. Kare dilimlediğiniz jambonları, ekmek içi ve kaşar peynirini de koyduktan sonra birkaç kez birlikte çevirip ocaktan alın.
Hazırladığınız malzemeyle domatesleri doldurun. Kalan maydanozların saplarını ayırıp fırın tepsisine yayın. Domateslerin kapaklarını kapatıp üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 dakika pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Pazılı Mantar Dolma Tarifi
2 Kişilik
Malzemeler
4 adet kültür mantarı
200 gram karides
1 avuç haşlanmış pazı
1 adet küçük boy soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Rendelenmiş kaşar peyniri
Birkaç dilim tatlı kırmızı biber
Muskat,
tuz,
karabiber
Pazılı Mantar Dolma Yapılışı
Soğanı incecik kıyıp, pazı ve çok az şekerle sıvıyağda soteleyin. Mantarların içine doldurun. 4 adet karidesi bırakıp, kalanını da çok küçük doğrayarak bu malzemenin içine ekleyin. Rendelenmiş muskat, tuz ve karabiber katın. Mantarların içine doldurun. Üstlerine kalan karideslerden ikişer tane koyun. Kaşar peyniri serpin. Küçük dilimlenmiş kırmızı biber koyup, fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Zeytinyağlı Dolma Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
1 kg havuç
Bir buçuk kg yeşil domates
Yarım kg domates
1 su bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
4 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı pirinç
Yarım tatlı kaşığı salça
Yarım demet maydanoz ve nane
2 çorba kaşığı kuşüzümü
Yarım tatlı kaşığı dolma baharı
Yarım tatlı kaşığı karabiber
4 su bardağı su
Zeytinyağlı Dolma Yapılışı
Bir tencereye zeytinyağını, yemeklik doğranmış soğanları ve dolmalık fıstıkları alın. Fıstıkların rengi pembeleşene kadar kavurun. Tozşeker ve tuzu ilave edin. Tenceredeki karışıma yıkanmış pirinçleri ekleyip kavurmaya devam edin. Son olarak salça, ince kıyılmış maydanoz ve naneyi ekleyip karıştırın.
Kuş üzümünü sıcak suda 10 dakika bekleterek şişmesini sağlayın. Kuş üzümü, dolma baharı, karabiber ve 2 su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Harcın soğuması için tencereyi bir kenara alın ve 2 saat dinlendirin. içlerini oyduğunuz havuç ve domateslerin içini dolma harcı ile doldurun ve tencereye dizin.
2 su bardağı su ve zeytinyağı gezdirip, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ocağın altını kapatın. Dolmalar ılındıktan sonra servis tabağına alın. Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra, soğuk olarak servis yapın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Dolma Biberde Tavuk Yahnisi Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
1 adet sarı
1 adet kırmızı biber
2 adet doğranmış domates
150 gram mantar
2 adet doğranmış soğan
2 diş doğranmış sarmısak
4 çorba kaşığı sıvıyağ
4 adet ince doğranmış tavuk but
Tuz
karabiber
8 adet dolmalık biber
1 su bardağı sıcak su
Dolma Biberde Tavuk Yahnisi Yapılışı
KIRMIZI biber, sarı biber, domates ve mantarları küp küp doğrayın. Doğranmış soğan ve sarmısağı, sıvıyağda 4 dakika kavurun. Üzerine ince doğranmış tavuk etini ekleyin. Ardından küp doğranmış sebzeleri katıp, tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Kendi suyu ile 20 dakika kapağı kapalı olarak pişirin.
Dolmalık yeşil biberlerin kapaklarını kesip içlerini temizleyin. Pişen iç malzemeyi dolmalık yeşil biberlere pay ederek doldurun. Üzerlerini kapaklarıyla kapatıp tencereye dizin. Sıcak suyu ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve 20 dakika pişirin. Servis yapın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
5-6 adet kuru dolmalık patlıcan
5-6 adet kuru dolmalık biber
2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
Bir buçuk çay bardağı pirinç
400 gram orta yağlı kıyma
2 adet orta boy soğan
1 çay bardağı su
Tuz,
kuru nane,
karabiber,
kırmızı biber,
kimyon
Yarım çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Sosu için:
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı limon suyu
4-5 diş sarmısak
Yarım su bardağı su
Antep Usulü Kuru Patlıcan ve Biber Yapılışı
DOLMALIK patlıcanları ve biberleri tencereye alıp, üzerlerini aşacak kadar sıcak su ekleyelim. 1 Patlıcan ve biberleri yumuşayana dek haşlayıp ateşten indirelim. Sonrasında süzgece alarak sularını süzdürüp bekletelim. Bir kabın içine tereyağını, pirinci, kıymayı, küp doğranmış soğanı, 1 çay bardağı suyu, tuzu, baharatları, domates ve biber salçalarını ekleyip yoğurarak karıştıralım. 2 Hazırladığımız dolma içini patlıcan ve biberlere gevşekçe dolduralım. Patlıcan ve biber dolmalarını tencereye dik olarak dizelim.
Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip ağır ateşte pişirelim. 3 Bu arada sosu için bir kapta biber salçasını, limon suyunu, dövülmüş sarmısakları ve yarım bardak suyu birleştirip çırpalım. Dolmaları ateşten almadan 10 dakika önce hazırladığımız bu sosu dolmaların üzerine gezdirelim. Sonrasında ateşten indirip ılınmaya bırakalım. Servis yapalım.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Güveçte Renkli Yaz Dolması Tarifi
10 Kişilik
Malzemeler
2’şer adet kırmızı, sarı ve yeşil dolmalık biber
2 adet büyük boy soğan
2 adet büyük boy domates
Harç için: 4 adet orta boy soğan
2 dal taze soğan
1 kahve fincanı zeytinyağı
Yarım kahve fincanı dolmalık fıstık
4 adet kuru incir
3 kahve fincanı kırık pirinç
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 kahve fincanı sebze suyu
4’er dal dereotu ve fesleğen
Yeteri kadar tuz
Yeteri kadar su
Güveçte Renkli Yaz Dolması Yapılışı
HARÇ için soğanları kıyıp yarım kahve fincanı zeytinyağında hafif soteleyin. Dolmalık fıstık, kıyılmış incir, pirinç ve kuşüzümü ekleyip sotelemeye devam edin. Sebze suyu ve tuz ilave edip, 1-2 dakika pişirin ve ocaktan alın. Kıyılmış dereotu ve fesleğen ekleyip harmanlayın. Sebzelerin çekirdek yataklarını çıkarıp, içlerini oyun. Harcı içlerine pay edin.
Güveç kabına karışık şekilde yerleştirin. Dolmaların yarısına gelecek kadar ılık su ekleyin. Üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp, önceden ısıtılmış 150 derece fırında 30 dakika pişirin. Folyoyu çıkarıp, yeniden 10 dakika daha pişirin. Fırından alıp, kalan yarım kahve fincanı zeytinyağını üzerine gezdirin. Soğuk olarak servis yapın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
İzmir Usulü Enginar Dolması Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
2 adet büyük boy temizlenmemiş enginar
1’er adet limon ve soğan
2 çay bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı nane
4-5 dal dereotu
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
Yarım çay kaşığı tarçın
Yeteri kadar su
Tuz
İzmir Usulü Enginar Dolması Yapılışı
ENGİNARLARIN en dışta bulunan yapraklarının bir sırasını elinizle kopararak temizleyin. Daha sonra ortasından başlayarak, iç yapraklarını dışta 3-4 sıra kalıncaya kadar teker teker koparın. Enginarın tüylü göbek kısmı göründükten sonra bir kaşık yardımıyla tüylü kısmını alın. Limonu ikiye kesip tuza batırın ve enginarın içine sürüp kenara alın. Kalan enginarı da aynı şekilde hazırlayın. Diğer taraftan iç harcı için soğanı ince kıyıp bir kaba alın. Üzerine nane, dereotu, yıkanıp süzülmüş pirinç, kuşüzümü, dolmalık fıstık, zeytinyağı ve baharatları ekleyin.
Tuzunu ayarlayın. Enginarları yıkayıp içlerine harcı paylaştırın. Mutfak ipini enginar yapraklarının arasından dolaştırarak dolmaları bağlayın. Enginarları derin bir tencereye yerleştirin. Üzerine enginarların yarısını geçecek kadar sıcak su koyun. Kısık ateşte 40-45 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. Soğuduktan sonra ikiye bölün ve servis yapın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Girit Kabağı Dolması Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
6 adet Girit kabağı
1 adet büyük boy soğan
6-7 diş sarmısak
100 gram yağlı kıyma
1 çorba kaşığı domates salçası
Bir buçuk su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Yeteri kadar su
Tuz, karabiber
Servis için: Yoğurt
Girit Kabağı Dolması Yapılışı
KABAKLARIN üstlerini daha sonra kapak olarak kullanılmak üzere kesip kenara alın. İçlerini tatlı kaşığı yardımıyla oyup, tuz ve karabiber serpin ve elinizle hafif ovalayarak yedirin. Soğanla sarmısağı kıyıp, kıyma, domates salçası, pirinç, limon tuzunun yarısı, tuz ve karabiberle karıştırın.
Kabakların içine harcı pay edin. Kenara ayırdığınız kapakları üstlerine kapatıp tencereye yerleştirin. Kabakların yarısına kadar sıcak su ve kalan limon tuzunu ekleyin. Su kaynayana dek harlı ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, 30 dakika daha pişirin. Yoğurtla birlikte servis yapın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Fodula (Dana Etli Çavdar Ekmeği Dolması) Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
4 adet küçük yuvarlak çavdar ekmeği
600 gram kuşbaşı dana eti
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 çay bardağı bezelye
1 adet havuç
1 adet domates
Bir tutam toz rezene
Bir tutam anason
Yeteri kadar sıcak su
1 çay fincanı kurutulmuş adaçayı
Tuz
Fodula (Dana Etli Çavdar Ekmeği Dolması) Yapılışı
TEREYAĞININ yarısını bir tencereye alıp, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine eti ilave edin. Suyunu salıp yeniden çekene kadar kavurun. Tencereye bezelye, küp doğranmış havuç ve domatesi katın. Rezene, anason ve tuzu da ilave ettikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Suyunu kontrol ederek et yumuşayana kadar pişirip, ocaktan alın.
Çavdar ekmeklerinin üzerini kapak şeklinde kesin. İçlerini çıkarıp, etli harcı paylaştırın. Daha sonra bir fırın tepsisine yerleştirin. Kalan tereyağını küçük bir tavada eritip, üzerine adaçayı ekleyin. Karıştırıp ocaktan alın ve ekmeklerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5 dakika pişirip servis yapın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Soğanlı Palamut Dolma Tarifi
6 Kişilik
Malzemeler
2 adet palamut
2 adet büyük boy kırmızı soğan
Yarım demet kıyılmış maydanoz
1 diş kıyılmış sarmısak
Tuz
Karabiber
Soğanlı Palamut Dolma Yapılışı
BALIĞI ayıklayın ve kılçığını çıkarın. Piyazlık doğranmış soğan, maydanoz, sarmısak, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın. Balıkların içine bu harcı paylaştırın ve açılmasını önlemek için kenarlarını kürdanla tutturun. Önlü arkalı ızgarada pişirip, sıcak servis yapın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Levrek Dolma Tarifi
4 Kişilik
Malzemeler
1 kg levrek
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet küçük boy soğan
2 adet sivri biber
7 adet mantar
1 adet küçük boy domates
4 adet karides
2 adet halka kalamar
Tuz
kekik
karabiber
Üzeri için:
2 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı tereyağı
8 dal maydanoz
Levrek Dolma Yapılışı
TEMİZLENMİŞ levrekten fileto çıkarın ve inceltmek için hafifçe dövün. Zeytinyağını bir tavaya alın ve kıyılmış soğanı ilave edip, kavurun. Kabuğu soyulup, küp doğranmış domates, kıyılmış sivri biber ve mantar katın. Kıyılmış karides ve kalamarı da ekleyin. Tuz, kekik ve karabiberini ayarlayın. Tüm malzemeyi 2-3 dakika soteleyin.
Bir parça levrek filetonun içine hazırladığınız harçtan koyun ve rulo şeklinde sarın. Levrek fileto ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Hazırladığınız levrek dolmalarını ızgarada önlü arkalı pişirin ve güveç kabına alın. Üzerine soyu sosu gezdirip, tereyağını küçük parçalar halinde yerleştirin. Kıyılmış maydanoz serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 5-10 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Bu dolmaların enfes lezzetini hiç tatmadınız
Bamyalı Kabak Dolma Tarifi
8 Kişilik
Malzemeler
6 adet tombul kabak
Yarım kg bamya
1 adet büyük boy soğan
2 adet domates
Yarım limonun suyu
1 çorba kaşığı tozşeker
6 dilim halka limon
1 çay kaşığı elma sirkesi
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Bamyalı Kabak Dolma Yapılışı
KABAKLARIN içini çıkarıp haşlayın. Bamyayı temizledikten sonra elma sirkeli suda dinlendirin. Kabuğu temizlenmiş soğanı tencerenin ortasına yerleştirin. Kenarlarına suyu süzülmüş bamyayı serpiştirin. Rendelenmiş domates, limon suyu, tozşeker ve tuz ekleyin. Sebzelerin seviyesine kadar su ilave edip, pişmeye bırakın. Yemeğin üzerine elma sirkesi ve zeytinyağı gezdirip, kısık ateşte 35-40 dakika daha pişirin. Bamyayı kabakların içlerine pay edin. Üzerlerine kendi kapaklarını yerleştirip servis yapın.