Sofra
Soğuk ya da sıcak olarak hazırlanabilen ve içinde bulunan haşlanmış bakliyatlar sayesinde ana yemek kadar doyurucu olan soğuk buğday çorbası nasıl hazırlanır? İşte tarifi...

KARATAY MUTFAĞI

4 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta

MALZEMELER

    1 su bardağı dövme buğday
    1,5 lt su
    500 gr süzme yoğurt
    1 adet yumurta
    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    Pul biber, nane, kekik, reyhan (birer tutam)
    Kristal kaya tuzu
Buğdayı yıkayıp düdüklü bir tencereye koyun, üzerine 1,5 litre su ilave edin ve kapağını kapatıp kısık ateşte 2 saat kadar pişirin. Tencereyi buharı boşalana kadar dinlendirip kapağını açın. Süzme yoğurdu bir kaseye boşaltın ve üzerine bir miktar pişmiş buğday suyundan ilave edip yoğurdu hafif sıvı bir kıvama getirin (ayran kıvamında olmasın). İnceltilen yoğurda yumurtayı ilave edin ve iyice çırpın. Hazırladığınız terbiyeyi tenceredeki buğdaya ilave edip, ocağı orta ısıda açın ve tel çırpıcıyla çırparak (çorbanın, yoğurt çorbasındaki gibi bir kıvam almaması için sürekli çırpmak gerekir) bir arada pişirin (10 dakika kadar) ve ocağı söndürün. Çorbayı 15 dakika dinlendirin. Daha sonra tuzunu ilave edip bir kere daha çırpın. Ayrı bir tavada, kısık ateşte zeytinyağını ısıtın, üzerine pul biber, nane, kekik ve kuru reyhanı koyun, hafif cızlayınca çorbaya ilave edin. Çorbayı önce soğumaya bırakın, daha sonra buzdolabına kaldırın. İyice soğuduktan sonra, büyük bir cam kâse içinde, üzerine buz kalıpları ekleyerek servis yapın.

Not:

• Bu çorba, özellikle yaz aylarının sıcak günleri için idealdir. Eğer sevdiğinizden daha kıvamlıysa sulandırabilir ya da süzme yoğurttan ayran yapıp inceltebilirsiniz. Bazı yörelerde bu çorbayı sarımsaklı yaparlar. Sarımsak da yakışmaktadır.