Sofra
Japonlar'ın meşhur yiyeceği suşiyi yapmak maharet istiyor. Ama öğrenmek de mümkün tabii ki...

Zorluk Derecesi Zor

MALZEMELER

    Temel Malzemeler:
    Herhangi bir markanın Calrose tipi kısa pirinci
    Pirinç sirkesi (marketlerde bulabilirsiniz)
    Tuz
    Tozşeker
    Soya sosu
    Bambu çubukları (Chopsticks)
    Kurutulmuş yosun- Nori (büyük market ve şarküterilerde bulabilirsiniz)
    Zencefil turşusu- Gari (sushi yerken ağızdaki tadı temizleyip sonraki sushinin tadını iyice almaya yarıyor)
    Bambu sushi mat (sushiyi üzerinde sarmaya yarıyor)
    Japon hardalı- Wasabi (büyük marketlerde toz ya da tüp halinde
    bulabilirsiniz. Şayet toz olanı kullanacaksanız birebir su ekleyin)

    Sushi iç malzemesi:
    Avokado (olgun ve yumuşak olmalı, 1 cm’lik dilimlere ayrılmış)
    Salatalık (jülyen doğranan kabukları kullanılacak)
    Taze soğan (jülyen doğranmış)
    Krem peynir ve mayonez
    Susam
    Ton/orkinos (çiğ haldekonserve de kullanabilirsiniz ancak yağını iyice süzün)
    Somon (çiğ haldefileto olarak tercih edilen
    balığın orta kısımları alınmalı, derisi çıkarılmalı)
    Somon füme (çiğ halde)
    Levrek (çiğ halde)
Pirincin hazırlanması:
Kişi başına 1- 1.5 su bardağı pirinç yeterlidir. Ayıklanmış pirinci 3-4 kez yıkadıktan sonra süzün. Pirince birebir oranında su ekleyerek 10 dakika bekletin. Daha sonra kaynayıncaya kadar harlı ateşte sonra kısık ateşte 15 dakika haşlayın ve soğumaya bırakın. İki çay bardağı pirinç için bir çorba kaşığı tozşekeri ve yarım çorba kaşığı tuzu kısık ateşte şeker eriyene dek ısıtın ve soğumaya bırakın. Karışım soğuduğunda, haşladığınız pirincin dörtte biri kadar pirinç sirkesi ile karıştırın. Ilık haldeki pirinçli sirke karışımını yavaş yavaş pirince yedirin. Üzerini ince ve nemli bir örtüyle kapatarak soğumaya bırakın.


Maki'nin (roll) yapımı:
Bambu mata, yarım yosun yaprağının tırtıklı tarafı size bakacak şekilde yerleştirin. Yosunun üst çeyrek kısmı boş kalacak şekilde yarım cm pirinci yosuna yerleştirin. Pirincin ortasına sushi iç malzemesinden istediklerinizi yerleştirin. Daha sonra başparmağınız bambunun altında, diğer parmaklarınız malzemelerde olacak şekilde matı kavrayıp sarma işlemini gerçekleştirin. Dürüm şeklindeki sushi'yi 4-6 dilim olacak şekilde kesin. Dilerseniz, yosunun üzerine pirinci yerleştirdikten sonra somon füme koyup alt üst ederek de farklı görünümlü hazırlayabilirsiniz.
























Uramaki'nin (inside out roll) yapımı:
Bambu mata, yarım yosun yaprağını yerleştirin ve yaprakta boş alan kalmayacak şekilde pirinci serin. Üzerine susam serpin. Daha sonra bambu matın boşta kalan tarafıyla dolu tarafını kapatıp tost yapın. Yosunlu taraf size bakacak şekilde ters çevirin. 1-1.5 cm çapındaki somon fümeyi ve sushi iç malzemesinden dilediğinizi yerleştirin. Ardından, maki yapımında olduğu gibi sarın. Büyük ve keskin bir bıçakla 4-6 dilim olacak şekilde kesin.

























Temaki'nin yapımı
Yarım yosunu bambu mata yerleştirin. Pirinci, yosunun üzerinde üçgen bir boşluk kalacak şekilde serin. Pirincin üzerine diagonel şekilde 1-1.5 cm çapındaki istediğiniz bir balık çeşidini ve seçtiğiniz sushi iç malzemesini yerleştirin. Pirincin olduğu alt köşeden karşı orta noktasına doğru katlayın. Daha sonra boşta kalan yosun tarafını oluşan külaha sarın. Külahın içine soya sosu dökerek servis yapın.


































Nigiri'nin yapımı
Pirinçten, ufak dikdörtgen pirinç köftesi yapın. Seçiminiz olan balığı 0.3-0.5 cm kalınlığında ve 1-1.5 cm çapında hazırlayın. Balık dilimini avucunuza alıp pirinci üzerine yerleştirin ve yavaşça sıkın. Balık üstte kalacak şekilde tabağa yerleştirin.