Sofra

6 Porsiyon
Zorluk Derecesi Zor

MALZEMELER

    500 gram taze asma yaprağı
    Bir buçuk su bardağı kuru iç bakla
    2 adet büyük boy soğan
    Yarım su bardağı ince bulgur ve
    aşurelik buğday karışımı
    1 çorba kaşığı domates salçası
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    7-8 dal taze reyhan
    1 adet büyük boy domates
    Yarım demet ince kıyılmış dereotu
    600 gram koyun sırtı, tuz
    Üzerine: 1 adet soğan
    1 çorba kaşığı salça
    2 çorba kaşığı tereyağı
    1 çorba kaşığı sıvı yağ
    Yarım su bardağı su

İç baklayı derin bir kaseye alın. İçine küp doğranmış soğan, yıkanmış ince bulgur ve aşurelik buğday karışımı, domates - biber salçası, ince kıyılmış taze reyhan, rendelenmiş domates ve dereotunu katıp iyice karıştırın. Sıcak suda haşlanmış taze asma yaprağının içine 1 çorba kaşığı iç harçtan koyup kare bohça şeklinde sarın. Taze asma yaprağı ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Tencerenin dibine 2-3 adet taze asma yaprağı yayın ve üzerine büyük kareler halinde kesilmiş eti yerleştirin. En üste de sarmaları dizin ve üstlerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Diğer tarafta bir tavada ince kıyılmış soğan ile salçayı, tereyağı ve sıvı yağda kavurun. Yarım su bardağı su ilave edip, 1-2 taşım kaynatın. Bu karışımı dolmanın üzerine boşaltın. Kısık ateşte 2 saat daha pişirdikten sonra sıcak servis yapın.