Sofra

5 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta

MALZEMELER

    Taze asma yaprağı
    350 gram orta yağlı kıyma
    1 çorba kaşığı salça
    Bir buçuk çay bardağı pirinç
    2 adet orta boy soğan
    1 demet maydanoz
    Yarım demet dereotu
    2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
    Tuz
    Karabiber
    Dolma baharatı
    Sosu için:
    2 çorba kaşığı sıvı yağ
    1 çorba kaşığı salça
    1/4 limonun suyu
    3-4 diş sarımsak
    1 sıcak su bardağı su
    Tuz

1.Asma yapraklarını tencereye aktaralım. Üzerini aşacak kadar su ekleyerek, yumuşayana dek haşlayalım. Daha sonra yaprakları birkaç su yıkayıp, suyunu süzdürelim, bekletelim. Bir kaba kıymayı, salçayı, pirinci, küp doğranmış soğanı, kıyılmış maydanozu, dereotunu, tereyağını, tuzu, baharatları ve 1 çay bardağı suyu ekleyip, yoğurarak karıştıralım.
2.Yaprakların damarlı kısımları içe gelecek şekilde, dolma içinden bir miktar koyalım.
3.Sonrasında düzgünce saralım. Tencereye sarmaları yan yana ve aralıksız dizelim. Bir tavaya sıvı yağı aktarıp salçayı, limon suyunu, dövülmüş sarımsakları, ve tuzu ekleyip yarım dakika kavuralım. Sonrasında sıcak suyu ilave edip, sosu bir taşım kaynatalım.
4.Hazırladığımız sosu sarmaların üzerine gezdirelim. Sarmaların seviyesine gelecek kadar sıcak su ekleyerek porselen bir tabağı ters çevirip üzerine kapatalım. Tencerenin kapağını da örtüp, ağır ateşte pişirelim. Sarmaları ateşten alıp ılıtarak servis yapalım.