Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Yanında sivri hiçbir adamı barındırmıyor

Türk spor basını, birkaç gündür Lig TV ve Piero'yu tartışıyor… Neden birden Piero ve Şansal Büyüka'yı yaylım ateşine tuttunuz?
Türk futbolunda bir 'Cambaza bak' oyunu oynanıyor. Herkes Türk futbolunda marka değerini, münakaşa ve kavga dolu programların düşürdüğünü söylüyor. Ben ise buna kesinlikle katılmıyorum. Bilindiği üzere futbol maçlarının naklen yayını Digiturk platformundaki Lig TV'de. Saygın ve ciddi bir kurum. Üstelik Türk futboluna bence futbolumuzun hak etmediği bir bedel ödüyorlar. Eğer Lig TV'nin verdiği paralar olmasaydı futbolumuz çoktan iflas etmişti. Ama burada sorun Şansal Büyüka! İddia ediyorum Türk futbolunda marka değerini düşüren en önemli aktördür.
Sürekli dengeyi tutacağım diye Türk futbolundaki yanlışları kapatacağım diye uğraşan bir zihniyetin baş temsilcisidir.
Yanında sivri hiçbir adamı barındırmıyor. Hep 'ortaya karışık' tipte dediğimiz mülayim, hakemlerin ve federasyonun lehine konuşan adamları koyuyor. Üstelik maalesef Büyüka'nın yanında görev yapan teknik adamların çoğu da derhal takım buluyorlar. Daha da kötüsü Büyüka'nın basındaki ilişkileri çok kuvvetli. Kimse ona cümle kuramıyor, birçok insan ona biat ediyor. Böylelikle de Büyüka 30 yıllık iktidarını sürdürüyor ve sürdürmek için de büyük tavizler veriliyor..
En basit örneği kendisini eleştirdim diye beni mahkemeye veren adamın Kadıköy'de kendi canlı yayın kabloları kesilirken gıkı çıkmadı. Kendisine, "Futbolun baronusun. Kral artık çıplak" dediğim için beni mahkemeye veren adam yıllardır birlikte çalıştığı Erman Toroğlu'nu mahkemede arkadan vurmuş. Bunu nereden mi biliyorum, yıllarca birlikte çalıştığı Erman Toroğlu'nun aylar önce Candaş Tolga Işık'ın programında, "Şansal Büyüka beni mahkemede arkamdan vurdu" ifadesinden biliyorum. Aynı Büyüka program biter bitmez ABD'den Işık'ı arayıp, "Ben de programına çıkacağım" diyor. Işık tanıtımları döndürüyor ama 'baron' programa çıkmıyor.

Önce vicdan muhasebesi yapsın

Top çizgiyi geçti mi geçmedi mi, ofsayt mı değil mi gibi konularda 'bilir kişi' muamelesi yapılan Piero'ya güvenmemenizin sebebi nedir?
Sorun Piero'da değil; sorun Piero'da düğmeye basan adamda!
Yıllar önce Erman Toroğlu ile NTV'de bir programa çıkmıştık. Toroğlu orada Şansal Büyüka ile çalışırken yaşadığı bir anıyı anlattı. İzmir'deki bir maçta bazı teknik elemanların Şansal Büyüka'nın kulağına bazı şeyler söyleyip, bazı sorular sorarak tekrar Piero'nun başına geçtiklerinden bahsetti.
Birkaç gün önce A Haber'deki yayınında da aynı Toroğlu, Piero'nun başındaki adamın hem Büyüka'ya hem kendisine "Piero'yu gol mü göstereyim yoksa çizgi üzerine mi alayım?" diye sorduğundan dem vurdu. Demek ki Piero'nun başındaki adam düğmeye bastığında bir pozisyonu ofsaytmış gibi, ya da düğmeye bir saniye geç bastığında ofsayt değilmiş gibi gösterebiliyormuş. Eğer Piero oradaki yetkililere, yayıncılara birkaç saniye önce veya sonra basmakla pozisyonu farklı gösterebilme olanağı veriyorsa bu kabul edilemez. Ben de bu yüzden Pazar gecesi Büyüka'yı eleştirdim. Bundan dolayı köpürdü… Beni mahkemeye vereceğine ve RTÜK'e şikayet edeceğine önce bir vicdan muhasebesi yapsın.
Bir gün sonra da benzer açıklamaları Hıncal Uluç yaptı ve Maraton ekibini ağır şekilde eleştirdi. Demek ki toplumda yarattığınız algı bu.
Ve tekrar söylüyorum; 30 yıldır iktidarda olan naklen yayının başındaki tek adam Şansal Büyüka belki de futbolumuza en büyük zararı veren kişidir. Basın yıllardır kontrolünde olduğu için kimse kendisini ciddi anlamda eleştiremedi. Ben net söylüyorum: Kendini kral sananlar şimdi çıplaktır.

Artık kendimden bile emin değilim

Yıllar önceki bir F.Bahçe-Beşiktaş maçında verdiğiniz tartışmalı bir kararınız Piero ile analiz edilmişti. O pozisyon hakkında şu an ne düşünüyorsunuz?
10 yıl önce Maraton programından bir telefon aldım. Dediler ki, "Hocam gel senin 1991 yılındaki Fenerbahçe-Beşiktaş maçındaki pozisyonunu Piero'ya sokalım." Ben de programa konuk oldum, heyecanla bekliyorum. Piero'nun olduğu odada bir şeyler oluyor. Birileri içeri giriyor, birileri çıkıyor, telefonlar geliyor ve ben saf saf oturuyorum. Allah'a dua ediyorum "İnşallah gol çıkar" diye. Ve gerçekten de 4 santimle gol çıkıyor. Çocuklar gibi seviniyor program sonrası herkesle öpüşüyorum. Fakat yetkililerde sinsi ve tuhaf bir gülümseme var. Çayımı içip binadan ayrılıyorum. Ama şimdi düşündüğümde, gol müydü değil miydi, Piero haklı mıydı haksız mıydı hiçbir şey söyleyemem.

Görüntüler tüm TV'lere verilmeli

"Görüntüler tüm kanallara verilse böyle bir sorun yaşanmaz" görüşüne katılıyor musunuz?
Eski yıllarda tüm kanallara üçer dakikalık görüntü verilirdi. Herkes görüntüler üzerinden futbol konuşurdu. Çünkü üç saatlik programda görüntün varsa bol bol futbol konuşursun. Ama sistem öyle bir işledi ki görüntüler bir iki kanalın tekelinde kaldı. Diğer spor kanallarına verilmedi. Peki diğer spor kanalları ne yaptı? Görüntün yoksa başka şeyler konuşursun. İşte böylesine yanlış uygulamalar ve futboldaki ekonomik ve içerik diktatöryası futbolda sıkıntı yarattı. Sorun diktatöryada mı yoksa futbol görüntüsünü alamayıp konuşmak zorunda olan diğer spor programlarında mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA