Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

Nirvana’ya ulaştı

6 sene önce Arda’nın Barça’da oynama ihtimalinin %1 bile olacağını düşünmezdim

Arda mucizeyi gerçekleştirdi. Onun için bundan sonrası yok. Nirvana'ya ulaştı. Artık hedefi Barcelona'nın 11 oyuncusu olup futbolu burada bırakmak olmalıdır.

ARDA MUCİZEYİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Altı sene önce, "Barcelona'nın stadına ancak maç izlemeye gider" dediğiniz Arda Turan 41 milyon Euro'ya Barcelona'da. Neler hissediyorsunuz?

Çok mutluyum. Bunu zaten iki gün önce attığım twitte de belirttim. 6 sene önce katıldığım bir TV programında Arda'nın değil Barça'da oynayacağını Barça'da idmana çıkabileceğini bile düşünmediğimi söylemiştim. Düşünmüyordum da. Ama sadece ben mi, tabii ki hayır. Bundan 5 ya da 6 sene önce Türkiye'de spor adamları, spor kamuoyu ya da futboldan anlayan insanları içeren bir anket yapılmış olsaydı Arda'nın Barça'da oynama ihtimalinin yüzde bir bile çıkacağını düşünmezdim. Ama Arda büyük bir mucizeyi gerçekleştirdi. Şu andaki Barcelona sadece dünyanın en iyi takım değil dünya futbol tarihinin milli takımlar dahil en iyi takımı. 50'lerin, 60'ların, 70'lerin ya da 80'lerin herhangi bir takımını ya da milli takımını şu andaki Barcelona'nın karşısına çıkarıp 10 maç yaptırın en az 7-8 kez Barcelona kazanır. Dolayısıyla Arda çok zoru, en zoru, hatta mucizeyi gerçekleştirdi.
Üstelik Barcelona gibi hazır, kadrosu çok zengin, her biri dünya yıldızı olan futbolculara sahip olan bir takımın 41 milyon Euro bonservis ödeyip Arda'yı alması da inanılmaz bir prestijdir.

Messi, Suarez ve Neymar'ın yeni partneri olan Arda bu isimlerle futbolunu bir üst seviyeye daha yükseltir mi?

Arda için artık bundan sonrası yok. Arda Nirvana'ya ulaşmış durumda. Arda'nın hedefi artık Barcelona'nın direkt 11 oyuncusu olup futbolu ve uyumuyla kariyerini Barcelona'da noktalamak olmalıdır.

ALTYAPIYLA ALAKASI YOK
G.Saray tarihinin en genç kaptanı olan Arda, Türk futbolcuların transfer rekorunu kırarak Barcelona'ya transfer oldu. Arda'nın bu istikrarlı yükselişi altyapı başarısı mı yoksa kişisel bir hikaye mi?

Bunun altyapıyla, Türk futbolunun doğrularıyla hiçbir alakası yok. Bu tamamıyla Arda'nın yeteneği ve zekasıyla alakalı. Yeteneklerini iyi kullandı, İspanya'da geçirdiği sürece kafa olarak hep nazırdı ve en önemlisi Arda o kıvrak zekasıyla Avrupa'da futbol oynamanın sadece yetenek değil aynı zamanda fizik güç olduğunu çözdü. Galatasaraylı Arda'yla Atletico Madridli Arda arasında fizik kapasite yönünden en az yüzde 30 farklılık var.

ASLA BU SEVİYEYE ÇIKAMAZDI
Eleştiriler yüzünden Türkiye'den ayrılıp İspanya'ya giden Arda, Türkiye'de kalsa bu seviyeye çıkabilir miydi?

Asla çıkamazdı. Çünkü Türkiye'de yetenekleriyle rahat rahat oynayabiliyordu. Allah vergisi yetenekleri nedeniyle yüzde 60-70'lerle bile oynasa Türkiye'de işi bitirebiliyordu. Ama İspanya La Liga dünyanın en iyi liglerinin başında geliyor. Orada sadece yetenek geçerli değil. Fizik güç, tempo, oyun anlayışı ve taktik sadakatiniz olmadığında takımda yer bulamazsınız.

AVRUPA'NIN BREZİLYA'SI OLURUZ
Bu transfer Türkiye'de altyapılarda oynayan genç futbolcuları nasıl etkiler?

77 milyonluk bir ülkeyiz. Üstelik ekonomik olarak insanlarımızın büyük çoğunluğu orta halli ve yoksul durumda. Avrupa'da doğru politikalarla en çok futbolcu üreten ülke haline gelebiliriz. Brezilya'nın genç futbolcu fabrikası olmasının temel nedeni nüfusu ekonomik sıkıntıları ve kumsallarıdır. Zengin çocuğundan, fazla sıkıntı çekmeyen ailelerin çocuğundan büyük futbolcu çıkması kolay değildir. Motivasyonu eksik kalır ve kendini tam konsantre edemez. Yıldırım Demirören federasyonuna düşen temel görev altyapıları hatta sokak futbolunu çok ama çok geliştirmek olmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA