Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ALİ ERDOĞAN

Federasyonlara 'YÖK' sistemi gelmeli

Federasyonların özerk olmasına hep karşı çıktım. Çünkü 'özerk' demek, maddi konuda devletten hiçbir yardımı almadan, 'sponsorlarla' federasyon faaliyetlerini sürdürmek demektir. Türkiye'de federasyonlar özerk olduğu zaman iki yıl devletten destek görecek, daha sonra maddi kaynaklarını kendisi yaratacaktı. Aradan yıllar geçti. Bazı federasyonlar dışında, 'sponsorluk anlaşması yapan federasyonların' sayısı iki elin parmağını geçmez. Bu federasyonlar bile ister istemez devletten yani, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan bütçe almaktadırlar. Seçimde verdikleri sponsorluk sözleri ise birkaç federasyonun dışında kimse yerine getirmemiştir. Bunun devam etmesinin temelinde bağımsız federasyon başkanlarının seçim sistemi yatıyor. Çünkü seçim sistemi tamamen bir kişinin tekelinde. Özellikle öyle bir adaylık başvuru şartı var ki; tamamen başkanlık görevini sürdüren kişinin, yeniden başkan seçilmesini sağlıyor. Bir federasyona başkan olacak kişi genel kurul delegelerin beşte birinin imzasıyla aday olması gerekiyor.
Baskılar sonucu veya mükerrer imzalar nedeniyle aday olamayanlar var. Bu yönetmelik değişmeli. Görevde olan federasyon başkanlarının tekelinde olmamalı. Herkes aday olmalı. İşte o zaman sözde 'fahri görev yapıyorum' söyleminde bulunanlar, telaş içerisinde olacaklardır.

ADAY ÜCRETİ ARTIRILMALI

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç hemen talimat verip özerk federasyonların seçim yönetmeliğinde değişikliğe gitmeli. Öncelikle federasyon başkan adaylarının o sporu iyi bilmesi gerekir. Aday ücretleri artırılmalı ve en az 10 bin lira olmalı. Seçilemeyen adaylar ücretlerini geri alamamalı. Yönetim kurulu en fazla 9 kişiyi geçmemeli. Yönetimde olan federasyona hiçbir maddi katkısı olmadığı gibi seyahatlerden başka bir şeyde düşünmeyen yöneticiler mevcut. Delege sisteminde mutlaka kulüpler ağırlık bir yönetmelik hazırlanmalı.

HERKES ADAY OLABİLMELİ
Özerk, diyoruz ancak yönetmelik gereği beşte bir imza eksik olunca, o spora faydalı olacak kişi aday olamıyor. Çünkü görevde olan federasyon başkanı delegelere baskı yapıyor. Bu nedenle ne kadar aday fazla olursa o kadar seçimlerde demokratik olur. Herkes aday olmalı. Seçimlerde bu adaylar arasında en fazla oy almış üç kişi arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından biri atanmalı. Nasıl ki Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) rektör seçimlerinde en fazla oy alan üç adaydan biri Cumhurbaşkanı tarafından atanıyorsa, federasyon başkanlığı seçiminde de bu sistem uygulanmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA