Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Akıllı sahada tenis

Tenis oyuncuları için geliştirilen akıllı sahalar, oyuncunun her hareketini tüm ayrıntısıyla analiz ediyor. Bu teknoloji, antrenör ve kulüplerin dünyaca ünlü tenisçiler yetiştirmesine destek oluyor

Tüm sporlarda farklı analiz ve ölçümlere destek olan teknolojiler sporda sağlıklı gelişim için kullanılıyor. Son dönemde bu tür yatırımları sadece profesyonel futbol takımları değil, amatör sporlar da kullanıyor. PlaySight adı verilen teknolojiyle kurulan Akıllı Saha (SmartCourt) tenis oyuncularının her hareketini kontrol ederek yeni yıldızlar yetişmesini sağlıyor. Ancak her teknolojik yatırımda olduğu gibi bu cihazları doğru kullanacak antrenör ve ekipler cihazlardan bile önemli. Akıllı tenis sahasında kameralardan giyilebilir teknolojilere farklı cihazlarla ölçümler yapılıyor. Yapılan ölçümler analiz edilerek sporculara eksik yanları ve geliştirdikleri özellikler görüntülü bir şekilde gösteriliyor.

YILDIZ OYUNCULARIN GÖZDESİ


Dünyaca ünlü tenisçilerin de kullandığı teknolojiler aşama aşama yatırım yapılan oyuncuların gelişmesini sağlıyor. Üstelik bu çalışmalar belirli istatistiklerle takip edilebiliyor. PlaySight teknolojisinden Novak Djokovic, Billie-Jean King, Bill Ackman, Mark Ein, Dr. Jim Loehr gibi ünlü tenisçiler faydalanıyor. Oyuncular hız, teknik ve taktik olarak gösterdikleri performansı değerlendirme olanağı sunuluyor. Oyuncu tüm vuruşlarını değerlendirirken video ile izleme şansına sahip. Üstelik bunu farklı açılardaki kameralardan görüp, hız, hareket ve reaksiyon süresi gibi farklı kriterlerden değerlendirilebiliyor.

DİĞER SPORLARA AÇIK

Özel antrenman sahaları olarak düzenlenen bu yatırımın toplam maliyeti 3.5 milyon dolar civarında. Yani sadece Türkiye'de yıldız bir orta saha oyuncusunun 1 yıllık ücreti kadar. Firma PlaySight gibi teknolojileri Basketbol, futbol ve Voleybol gibi tüm topla oynanan sporlar için kullanılma şansı sunuyor. O sahalara da kısa sürede entegre edilen cihazlarla oyuncuların hem bireysel hem de taktiksel gelişimleri kolayca takip ediliyor.

35 SAHADA AKTİF DURUMDA

Akıllı saha teknolojileri, Paris Roland Garros gibi dünyaca ünlü tenis turnuvalarında kullanılıyor

Dünyada ünlü tenis turnuvalarının da düzenlediği özel sahalarda, akıllı saha teknolojileri hali hazırda kullanımda. Bu teknoloji Dünya üzerinde toplam 35, ABD'de ise 19 sahada 'PlaySight' teknolojisi uygulanıyor. Roland Garros Fransa Tenis Fedarasyonu, Paris'te Roland Garros turnuvasının yapıldığı sahada kullanıyor. Londra'dan New York'a pek çok şehirde ve ülkede bu tür teknolojiler yeni yıldızların yetiştirilmesi için kurulmuş durumda.

OYUNCU YAPTIĞI HAMLE VE HATALARINI KİOSKTAN İZLİYOR

Oyuncu bir kere kaydı yapıldıktan sonra tüm hareketlerini ve bir seans sırasında tüm yaptıklarının değerlendirmesini akıllı kiosktan takip ediyor. Hangi alanları daha çok kullandığını, kaybettiği sayılarda hatalarını, servis kullanırken en çok nerelere atış yaptığını hepsini ekrandan görebiliyor. Yine her oyuncu elde ettiği sonuçları sosyal ağlardan paylaşma şansı sunuluyor. Servisin hızı, yaptığı atışlar video veya çeşitli fotoğraflar eşliğinde sosyal medyada paylaşılıyor. Kameralar oyuncunun her açıdan yaptığı vuruşların incelemesi ve karşıladığı anlarda yaptığı hareketleri takip etmesi sağlanıyor. Böylece oyuncular kişisel gelişimlerini zamana bağlı olarak takip ediyor ve karşılaştırma yapabiliyor.

EN HIZLI SERVİS GELDİ!


Tenis oyuncularının en önemli avantajlarından biri de yaptığı vuruşların hızı. Shot Stat Challengers uygulaması oyuncunun hız ölçümlerini akıllı telefonu aracılığıyla takip ediyor. Apple iOS uygulaması kurulduktan sonra sensör ile akıllı telefon arasında kablosuz bluetooth bağlantısı kuruluyor. Sonra kurulan bağlantıyla her vuruş hızı anında kaydediliyor. Daha sonra bu kayıtlardan elde edilen istatistikler ve analizler oyuncunun performansını takip etmesini sağlıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA