Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Renkli ama tehlikeli!

Süper Ligin ilk yarısında Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe'de forma giyen 72 futbolcudan 36'sı tam 59 kez sakatlık yaşamış. SABAH Spor, Taner Karaman'ın hazırladığı bu araştırmayı "Sakata geldik" diye manşet yapmıştı.
Ben de Avrupa'da yaşanan sakatlıkların neden olduğunu araştırdım. İspanya, İtalya, Fransa ve Almanya'da yapılan araştırmalarda bağ ve adale sakatlıklarına neden olan 3 temel olayı şöyle tespit etmişler.
1-Bozuk zeminler
2-Yanlış antrenman programı
3-Krampon tercihleri
Şunu belirteyim; Türkiye darbeye dayalı sakatlıklar dışında bağ ve adale sakatlıkları konusunda Avrupa'nın zirvesinde oturuyor. Statların bozuk zeminleri, oyuncuların dolayısıyla da kulüplerin canını yakıyor. Zeminlerin bozuk olması yüzünden zeminde oluşan tümsekler ve çukurlar futbolcunun ayağının takılmasına ya da boşa basmasına yol açıyor. Bu olumsuzluklar bağ kopmalarına veya yaralanmalarına neden olurken bilek sakatlıkları da sık yaşanıyor. Sakatlık sonrası tedaviye giren futbolcuların çoğu fitness antrenmanlarına rağbet etmiyor, daha çok toplu çalışmayı seviyor, kuvvete yönelik çalışmalardan kaçınıyor. Ancak büyük kulüplerde sağlık heyetleri titiz davrandıkları ve rapor tuttukları için yıldız oyuncular dahil kimse kafasına göre hareket edemiyor. Ayrıca kuvvete yönelik çalışmalar oyuncuların kolay sakatlanmasını engeller.
Günümüz futbolunda spor ayakkabıları göz kamaştırıyor. Futbolcuların tercih ettikleri kramponların renkleri sahada adeta birbiriyle dans ediyor. Ancak ciddi bir sorun var... Futbolcuların rahatlığı için son teknoloji sayesinde "Kuş tüyü"ne dönen ve gramajı azalan ayakkabıların sakatlıklara neden olduğu da vurgulanıyor. Nasıl mı? Kuş gibi hafif kramponların zemini tam kavramadığı söyleniyor. Yeni teknoloji sayesinde kramponlarda tasarımın ve uçuk renklerin ön plana çıktığı ve işlevsel olarak yeterli olmadığı tartışılıyor. Bu kramponların darbeyi yeterince emmediği için tarak kemiği ve parmak kırılmalarının sık yaşandığı belirtiliyor. Muslera, Demba Ba, Baros, Elmander benim hatırladıklarım. Sonuçta; krampon oyuncunun tercihidir. Ama zeminleri düzeltmek öncelikle TFF'nin yaptırımda bulunması gereken bir davranıştır. İngiltere'de, Almanya'da, İspanya'da güzel futbolun nedeni kaliteli zeminlerdir.
Futbolcuların, sakatlık sonrası doğru antrenman programı uygulaması kulüplerin bilgili sağlık ekipleriyle çalışmasıyla mümkün olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA