Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

Basamakları atlamak...

Avrupa'da özellikle Almanya'da son yıllarda ciddi biçimde yetenekli Türk çocuklarının futbol piyasasında yer aldığını görüyoruz.
Bu çocuklar kulüplerin sağladığı mükemmel tesislerde yetişiyor. Almanya'dan örnek verirsek; Türk çocukları Alman vatandaşlarıyla kendileri gibi gurbetçi konumundaki çocuklarla aynı ortamda futbol eğitimi görüyorlar. Dortmund, Köln, Frankfurt, Schalke, Bayern Münih, Hamburg, Stuttgart gibi güçlü takımların altyapılarında Türk çocukları 'yıldız adayı' konumunda eğitim görüyorlar. Bunların içinde yeteneklerini geliştiren ve önlerindeki basamakları atlayabilen Nuri Şahin, İlkay Gündoğan, Hakan Çalhanoğlu, Ömer Toprak gibi isimler Almanların ünlü kulüplerinde oynayabiliyor.
Hiç unutmuyorum; Berkant Göktan Galatasaray'a Bayern Münih'ten gelmişti. O dönem Bayern'in başkanı olan Franz Beckenbauer, Berkant için kendisine, "Böyle yetenekli bir oyuncuyu Bayern neden bıraktı?" diye soranlara şu cevabı vermişti: "Çok sabrettik. Ne yazık ki Berkant önündeki atlaması gereken basamakları geçemedi..."
Bu basamakları geçemeyen Türk çocukları Alman kulüplerinde oynama şansı bulamadığı için kendini Türkiye'ye atıyor ve hepsi sudan çıkmış balık görüntüsü sergiliyor. Neden mi? Alman kültürüyle ve disipliniyle yetişenler Türkiye'de yuları çözülmüş at gibi hareket ediyor. Sahaya çıkınca bu gençler takım ruhuyla hareket etmeyip 'ben' egoizmine kapılıyor. Onların sahadaki kavgası oynadıkları kulübe yararlı olmaktan çok kendilerini dışlayan Almanlara karşı, "Bizim nasıl bir futbolcu olduğumuzu görün" gibi bir ispatlama savaşı oluyor. Bu yetenekli Türk gençlerini kulüpler kazanmak istiyorsa 'mentör' desteğini vermek zorundadır. Zihinsel destek olmazsa Almanya patentli Türk gençleri kimlik kargaşası ve kendini ispat etme savaşı içinde Türkiye'de de gerekli basamakları atlayamazlar.
Örneğin; Galatasaray yönetimi, genç ve yetenekli oyuncuları Almanya altyapılarında yetişen Sinan Gümüş, Koray Günter, Tarık Çamdal, Kaan Baysal ve Yasin Öztekin'in iki kimlik arasına sıkışmamaları için gerekli 'mentör' desteğini sunmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA