Türkiye'nin en iyi haber sitesi
LEVENT TÜZEMEN

G.Saray'daki tablodan tüm camia sorumludur

UEFA'nın Galatasaray için 1+1 yıl Avrupa'dan men kararı istediği konuşuluyor. Gelinen bu durum için yorumunuz nedir?
Şampiyonlar

Ligi'ne katılma konusunda iki ana hedef vardır:
1- UEFA'nın en prestijli turnuvasında oynamak.
2- Devler Ligi'nin sağladığı ekonomik güçten faydalanmak.
Galatasaray'ın marka değerinin alt yazısında şöyle yazar: UEFA Kupası'nı kazanmış, Süper Kupa'yı müzesine götürmüş, Devler Ligi'nde iki kez çeyrek final oynamış ilk ve tek Türk takımıdır.. Türkiye'yi Avrupa'da en çok temsil etmiş Türk takımıdır. Son 4 yılda ard arda Şampiyonlar Ligi'ne katılan tek kulüptür.. Eğer bu değerlere sahip Galatasaray kulübü bugün ekonomik çöküş nedeniyle "Avrupa arenasında 1+1 men cezası" durumuyla ve atılmakla karşı karşıya ise bu suç yönetimlerin değil öncelikle camianın günahıdır. Çünkü yönetimleri göreve getirip hesap sormayanlar suçludur. Yönetimlere verdikleri yetkilerin doğru kullanılıp kullanılmadığını takip etmeyenler, uyarmayanlar suçludur. Denetleme kurulları bu arızaları ve tehlikeleri görmek ve uyarmak için vardır. Ne yazık ki bu kurul yönetimlerin uydusu olduğu için "Gittiğiniz yol çıkmaz yoldur" uyarısını asla yapamazlar. Denetleme kurulları "Özerk" olarak seçilmediği ve bağımsız olarak hareket etmediği sürece yönetimler istediği gibi at koştururlar.. Camia, devekuşu gibi başını kuma gömüp suçu yönetimlere yıkmamalıdır. Bu kara ve utanç tablosu tüm camianın ortak aklıyla ve desteğiyle atlatılabilir.

Galatasaray 1+1 yıl Avrupa'dan men olursa bunun zararı sarı kırmızılı camiaya nasıl yansır, kulüp nelerle karşı karşıya kalır?

Yıldızlar ayrılmak isteyebilir

G.Saray son 4 yılda Şampiyonlar Ligi'ne katılırken kasasına da yaklaşık 90 milyon Euro koydu. Böyle güçlü bir gelire rağmen Galatasaray'ın 134 milyon Euro zarar etmesi akıllara zarardır. Avrupa'ya katılamamak önce prestij kaybı yaratır ve marka değerine zarar verir. Avrupa hedefi kapalı Galatasaray'a dışarıdan ünlü ya da yetenekli oyuncu transfer etmek zorlaşır. Avrupa'da olmayan Galatasaray "Loca" ve "Kombine bilet" satma konusunda sıkıntı yaşar. Ücretlerin de düşük olacağını düşünürsek Galatasaray da borçlarını ya da yüksek maliyetli oyuncularının ücretlerini ödemekte zorlanır. Avrupa'dan men cezası iki yıl olursa Sneijder, Muslera, Podolski gibi oyuncular ayrılmak isteyebilir. Ya da yönetim yüksek maliyetlerinden dolayı bu oyuncuları satmak zorunda kalabilir. Burak-Selçuk gibi maliyeti yüksek oyunculardan da ücretlerinden indirim yapmaları istenebilir. Bir gerçek var ki; Avrupa'dan men cezasını çekmek için önce Avrupa'ya gitme hakkını kazanmak gerekir. Bunun yolu da Türkiye Süper Ligi'dir.. Eğer maliyeti düşük bir kadro yaratıp sıradan bir takım kurarsanız ligde Avrupa'ya gidecek sıralamayı yakalayamayabilirsiniz.

G.Saray'ın bu yaşadığı durumun tek sorumlusu eski başkan Ünal Aysal mı? Özbek basın toplantısında adını ağzına almadı..

Sadrazam ve 3 mektup

Çok ünlü, Sadrazam ve üç mektup hikayesi vardır. Bu hikaye eski başkan Alp Yalman sonrası göreve gelen tüm Galatasaray başkanlarına ve yönetimlerine aynen uyar.. Nedir bu hikaye? Padişah'ın görevden aldığı sadrazam yerine atanan hırslı, ateşli ve idealist genç sadrazama görevi teslim ederken üç mektup bırakır.. Ve şöyle der; "Başın sıkıştığında bir no'lu mektubu aç bak.." Genç sadrazam önce iyi gider, ancak işler sonra sarpa sarmaya başlayınca aklına görevi aldığı Sadrazam'ın bıraktığı mektuplar gelir. Ve genç sadrazamın açtığı bir no'lu mektupta şöyle yazar: "Yapacağın ya da yapamayacağın bir sürü vaadde bulun. Sıkışırsan ikinci mektubu aç.." Vaadler işe yaramayınca genç Sadrazam hemen ikinci mektubu açar ve okur: "Kendinden öncekileri karala.. "Benim suçum yok" de... Sıkışırsan üçüncü mektubu aç..." İhtiyar Sadrazam'ın genç Sadrazam'a bıraktığı üçüncü mektupta da şöyle yazar: "Sen de benim gibi üç tane mektup yaz..." Galatasaray Başkanı Dursun Özbek görevi bittiğinde üç mektup bırakır mı bilemem ama bu zamana kadar ki davranışlarında asla iki mektup açan başkan olmadı. Kanımca; kibarlığı nedeniyle "Ağabeyim" diye hitap ettiği Ünal Aysal'ı ekonomik çöküşün hedefi olarak göstermiyor. Dursun Özbek'in bu davranışını "Aysal'la iş arkadaşlığı var. Onun için eleştirmiyor" diyenlere de saygı gösteririm.

G.Saray için kurtuluş reçeteniz nedir? Mustafa Denizli eğer G.Saray Avrupa'ya gidemezse görevine devam eder mi?

Aysal'dan hesap sorulmalı

UEFA'nın sunduğu acı reçetenin sorumlusu Ünal Aysal'dır.. Neden mi? 2011-12 sezonunda kurulan yepyeni kadroya rağmen içinde Refik Arkan, Ali Dürüst, Abdürrahim Albayrak, Ali Gürsoy, Semih Haznedaroğlu gibi ağır topların bulunduğu yönetimin ilk yıl zararı 11 milyon Euro'dur.. İkinci yılda aynı yönetimle yaşanan şampiyonluğa ve Avrupa'da oynanan çeyrek finale rağmen borç 38 milyon Euro'ya çıkar. Aysal'ın ilk yönetimiyle iki yılda üst üste Terim'le kazanılan şampiyonluk ve Avrupa'da başarıya rağmen toplam borç 49 milyon Euro'dur.. 2012-13 sezonunun ikinci yarısında Sneijder-Drogba ikilisinin geldiğini hesaplarsak UEFA'nın koyduğu mali kriteri aşan miktar 19 milyon Euro'dur ve ödenebilecek bir paradır... Aysal'ın, "Benim önümü tıkıyorlar" diyerek seçime gidip Arkan-Dürüst-Albayrak üçlüsünü devre dışı bırakması Galatasaray'da ekonomik çöküşün başlangıcı olmuştur. Aysal'ın özgürlüğü Galatasaray'ın ekonomik hapishaneye düşmesini sağlamıştır. Aysal'ın, "Ben bilirim" edasıyla çarçur ettiği paranın toplamı 123 milyon euro'dur. Bulutlu günlerde evinden çıkmayan güneşli günlerde ise piknik yapmaya bayılan Galatasaray camiası bu çöküşün hesabını Ünal Aysal'dan sormalıdır..

DENİZLİ TERK ETMEZ

Galatasaray'da iş başına gelirken Mustafa Denizli şöyle demişti: "Uğruna her şeyimi riske edeceğim tek camia burasıdır. Parantezi burada açtım inşallah yüzümün akıyla da burada kapatacağım.." Denizli için hedef; Avrupa'da başarılı olmaktır. Hatırlarsak; Galatasaray Denizli ile Şampiyon Kulüpler Kupası'nda yarı final oynamıştı. Eğer ceza gelirse Denizli büyük üzüntü yaşar ama görevden asla kaçmaz ve Galatasaray'ın ligde ve kupada şampiyon olması için büyük çaba harcar.. Avrupa'dan men cezası kesin değil. Olası cezada Denizli gibi tecrübesi ve bilgisi yüksek bir hocaya stratejik açıdan Galatasaray'ın ihtiyacı olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA