X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Ayvalık baharda zeytin çiçeği kokar
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Ayvalık baharda zeytin çiçeği kokar

  • Giriş Tarihi: 9.4.2014

Zeytinin, taze otların, papalinadan ahtapota kadar deniz mahsullerinin cenneti Ayvalık'taki kafe, restoran ve butik otellerdeki canlanma, tatilcileri bahar aylarında da çekiyor

Zeytin ağaçlarının yeşili, daha Ayvalık'a girmeden, uzaklardan kendini hissettirmeye başlıyor. Zeytin ve zeytinyağının cenneti Ayvalık, yıllardır hep Ege kıyılarında sakince tatil yapmak isteyenleri çekiyordu. Gece hayatı, Bodrum, Alaçatı gibi yerlerle yarışamayacağı için de yaz aylarını Ayvalık'taki evinde geçiren Hülya Avşar'dan başka ünlü bir isme pek rastlayamazdık. Ama son yıllarda bir şeyler oldu ve Kapadokya için söylenen "Bir gelen, tekrar geliyor" iddiası, Ayvalık için de geçerli oldu. Ayvalık'ın taş sokaklarında diziler çekilmeye, tarihi Rum evleri yeni sahipler bulmaya, Edremit Havaalanı'na başlatılan uçak seferleriyle de özellikle hafta sonu tatilcilerine cazip gelmeye başladı. Havaalanı Ayvalık'a 45 dakika uzaklıkta... Böylece cuma akşamından gidip hafta sonlarında butik otellerinde, taş evlerinde kalanların sayısı arttı. Tabii Ayvalık'ın Cunda'ya sadece 6 kilometre, Kaz Dağları'na da bir saat kadar uzakta olmasının da bu gelişmelerde rolü var. Restoran, kafe ve taş evlerden restore edilen butik otellerinin sayısı her geçen gün artıyor. Kırmızı mercanlarını keşfetmek için dalış yapmaya gidenler, pazarlarından taze otlar, sebzeler, zeytinyağları almak isteyenler ve birkaç gün bile olsa Ege esintileriyle ruhunu dinlendirmek isteyenler soluğu Ayvalık'ta alıyor.

Perşembe pazarı kaçırılmaz

Her yıl yapılan 'en iyi pazarlar' listesinde hep ön sıralarda olan Ayvalık pazarı, perşembe günü kuruluyor. Ünü Yunanistan'a kadar yayıldığı için sabah tekneyle Midilli'den gelip akşam dönen Yunanlar'ın sayısı hayli fazla. Ayvalık'ın çevresindeki köylerden ve yaylalardan, köylülerin kendi elleriyle yetiştirdikleri otlar, sebzeler ve meyveler tezgahlarda taze taze sıralanıyor. Enginardan kabak çiçeğine, kuzu kulağından akkıza kadar birçok sebze ve otu bulabilirsiniz. Cunda'da da cumartesi günü kurulan yerel pazarı kaçırmayın deriz.

Nerede, ne yenir?

Ayvalık'ta birbirinden lezzetli yemekler yiyebileceğiniz birçok restoran var. Sebze halindeki köfteci Esat'ta meşhur köfte ve piyazı tatmak gerekir. Tenekeciler Sokağı'ndaki aşçı lokantalarında da her türlü zeytinyağlı otları bulabilirsiniz. Balık ve Girit mezelerinin izinden gidenler Çamlık'taki Yelken restoranı tercih ediyor. Deniz kıyısındaki Yelken, son yıllarda Ayvalık'ın en popüler restoran-kafelerinin başında geliyor. Özellikle de kalamarı, deniz fasulyesinden sıcak otu, peynirli patlıcan böreği, Girit ezmesi tadılmalı. Deniz Kestanesi de deniz mahsulleriyle ünlü lokantalardan. Cunda'daki lokantalar da deniz mahsulleri ve mevsimlik otlarıyla yarışıyor.

Yazın nerede denize giriliyor?

Ayvalık'ın merkezinde denize girmek mümkün değil. Çünkü hem limana giriş çıkış yapan tekneler yüzünden çok işlek hem de deniz temiz suyu temiz değil. Ama Ayvalık yakınlarındaki Badavut sahilinde, belediye plajında ya da birkaç kilometre uzaktaki Sarımsaklı'da denize giriliyor. Yazın suyu Ayvalık'a göre biraz daha soğuk olsa da Cunda'nın denizi çok daha temiz.

Almadan dönmeyin

Zeytin, zeytinyağı, sabun.
Ayvalık loru, sepet peyniri.
Yanıkları, yaraları iyileştiren kantaron yağı.
Deniz fasulyesi, akkız gibi yöreye özgü otlar sebzeler.
Sakızlı kurabiye.
Seramik kaplar, Midilli taşlarından aksesuvarlar.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.