X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Alaçatı'ya bahar otlarla gelir
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Alaçatı'ya bahar otlarla gelir

  • Giriş Tarihi: 16.4.2014

Doğaya çıkıldı, şevketi bostandan arapsaçına otlar toplandı, yemekler pişirildi. Bu yıl 5.'si düzenlenen Alaçatı Ot Festivali ile Ege'de turizm sezonu açıldı

Pazar kültürü giderek kaybolan, dereotuyla tereyi ayırt etmekte zorlanan biz büyük şehir tutsakları için görmeden anlaşılamayacak bir manzara vardı geçtiğimiz hafta Alaçatı'da... Sokaklar Çeşme yöresinden kadınların elleriyle yaptıkları yemekleri sergiledikleri tezgahlarla, yerler otlarla doluydu. Neler yoktu ki bu renkli tezgahlarda? Egeli annelerin, büyükannelerin tarifleriyle pişirilen arapsaçı otlu börekler, taze yaprak sarmalar, dalından kopartılan limonlarla yapılan buz gibi limonatalar, reçeller... Üstelik sadece portakal, çilek de değil, ebegümeciden nara, karabaş otundan enginara aklınıza gelebilecek bütün ot ve sebzeden reçel kavanozları "Al beni" diye sizi tezgahlara çekiyordu.

KARABAŞ MACUNU BİRİNCİ OLDU
Bu yıl 5.'si yapılan Alaçatı Ot Festivali, önceki festivallerin boşa geçirilmediğinin ispatı gibiydi. Her geçen yıl ilginin arttığı festival için hem Ege'den hem de Türkiye'nin her şehrinden doğa meraklıları Alaçatı'yı doldurmuştu. Doğrusu ne Alaçatı'nın taş sokaklarında adım atmak mümkündü ne de kafe ve restoranlarda yer bulabilmek... Festivalin ilk iki günü Aysun Yenice ve Dr. Ayfer Tan'ın eşliğinde doğaya çıkıldı ve otları tanıma, toplama gezileri düzenlendi. Daha sonra yemek atölyelerinde bu toplanan otlardan yöreye özgü yemekler pişirildi. Cumartesi günü ünlü Alaçatı pazarı kurulduğu için bölgenin otları pazar alanındaki tezgahlarda keşfe çıkıldı. Bu yıl teması arapsaçı olan yemek yarışmasına da 30 yarışmacı katıldı. Pişirilen yemeklerin ve tatlıların içinde mutlaka arapsaçı kullanılması şartı vardı. Tencerelerin içindeki yemeklerin kokuları, festival alanına yayılınca, jürinin işinin ne kadar zor olduğunu tahmin etmek zor olmadı. Jüri bütün yemeklerin tek tek tadına baktıktan sonra da birinciliği karabaş otlu macun tarifiyle Emine Özgün'e verdi. Özgün'ün bu ilginç isimli macununda adından da anlaşılacağı gibi karabaş otu, pekmez, ceviz, susam başta olmak üzere birçok ot vardı. Bu yıl festivale dahil edilen 'Yenilebilir ve tıbbi otlar' yarışmasına da yöreye özgü en fazla çeşitte otu toplayanlar katıldı. Üniversite öğrencisi Anıl Taş, topladığı 109 ayrı çeşit otla hem jüriyi şaşırttı hem de birinciliği kazandı.

HEDEF DOKUZ AYRI FESTİVAL
Alaçatı Kültür Sanat Derneği'nin Başkanı Ömer Önal, amaçlarının dokuz festival olduğunu söyledi: "İlk yıllarda yöre insanı festivale çekinerek katılırdı, şimdi büyük bir istek var. Festival bu çevrede turizmin gelişiminde ciddi bir rol oynadı. Önümüzdeki ay da Germiyan ekmeği festivali düzenlemeyi düşünüyoruz. Hedefimiz bu yöredeki dokuz köy ve mahalle için ayrı ayrı festival yapmak."

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.