Hafta sonu
Alaçatı Kaybolan Lezzetler Festivali'ndeydik. Gurmeler, Sakız Adası'ndan gelen gazeteciler ve Türk basını hep birlikte Alaçatı'nın birbirinden lezzetli yemeklerinin tadını çıkardık. Alaçatı sokaklarında sofralar kuruldu, atölyeler yapıldı ve unutulan Ege yemekleri halkla buluşturuldu. Festival kapsamında ilginç bir sohbete tanıklık ettik. Mehmet Yaşin, Nedim Atilla ve Alaçatılı gurme Gökçen Adar eski Alaçatı mutfağı üzerine keyifli bir muhabbete daldı. Biz de bu mutfağın nerelerden nerelere uzandığını ustalar sayesinde öğrenmiş olduk.
ESKİ YÖNTEMLER MODA
Alaçatı bildiğiniz üzere göç veren topraklar üzerine kurulu bir yer... Eskiden Giritliler, Boşnaklar ve Arnavutlar bu coğrafyada yaşıyordu. Bu halkların hepsinin kendine özgü mutfakları vardı. O zamanlar, göçmen mutfağı bakliyat ve ot üzerine kuruluydu. Yani ot, yoksul insanların mutfak malzemesiydi. Hatta bölgede yemekler, 'kapama' adı verilen bir yöntemle pişilirdi. Çünkü bölgeye yerleşen halkın doğru düzgün mutfakları yoktu. Ateşin üzerine sac ayağı konur, üzerine tencere, onun üzerine de ızgara yerleştirilirdi. Yemekler burada yavaş yavaş pişilirdi. Günümüzde insanlar, Ege'nin birbirinden lezzetli otlarını deneyimlemek için Alaçatı'ya geliyor. Kapama adı verilen yöntemle yemek tadımı yapıyorlar. Hatta bölgeye gurme turları bile düzenleniyor.
TARİFLERİMİZ YOK OLACAK
Nereden nerelere geldik diye düşünürken, bir gurme önemli bir noktaya daha parmak basıyor: "Zengin mutfağımız göz göre göre kayboluyor. Çünkü yemek tariflerimizi yazmıyoruz, uçup gidiyorlar. Bu tarifler yazılmadığı sürece kaybolmaya mahkum." Belki de birbirinden leziz yemekler kaybolmuyor, onun yerine evlerde saklanıyor. Ne dersiniz?
Sakız, Ege mutfağına neden geç girdi
Alaçatı'ya kadar gitmişken, Sakız Adası'nda sakızın kullanımıyla ilgili İzmirli Nedim Atilla'dan önemli bilgiler edindim. Sakız Adası'nda sakızın kullanılmaya başlaması ancak 1900'lerin başında gerçekleşiyor. Neden biliyor musunuz? Çünkü adada halkın sakızı kullanması yasakmış. Hatta sakız kaçakçılığı bile varmış. Bu nedenle adada sakızın kullanılması bir hayli gecikmiş. Alaçatı'da ise sakız ilk olarak helva içinde kullanılmış. Bir de sakızın yahnisi yapılırmış, soğanla birlikte... Nedim Atilla'ya göre 10 sene sonra Alaçatı'da Sakız Adası'ndan daha fazla sakız olacak.