X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER En eski fenerin ışığını ziyaret
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

En eski fenerin ışığını ziyaret

  • Giriş Tarihi: 9.7.2014

İspanya'nın en büyük limanı olan okyanus kıyısındaki Coruna şehrini, dünyanın en eski fenerinin ışığı aydınlatıyor. Michelin yıldızlı şeflerin restoranları da bu ışıktan nasibini almış

Haritada İspanya'nın kuzey burnunda yer alan ve ilk sakinleri Romalılar olan Coruna, ülkenin en büyük limanına sahip... Bir yarımadanın üstünde yer alan şehirden her yıl 200 bin ton taze balık, İspanya'nın her yerine gönderiliyor. Kim bilir belki Türkiye'ye bile geliyor, araştırmak lazım. Deniz fenerlerine meraklı olanlar için gerçekten özel bir adres. Çünkü dünyanın en eski feneri olan ve 1800 yıl önce yapılan sahildeki Herküles adlı feneri görmek için bile olsa mutlaka bu şehre uğramak gerekir. Binlerce yerli ve yabancı turist sadece bu fenerin merdivenlerinden çıkıp, şehri kuş bakışı izlemek için buraya geliyor. Halkının tarım, denizcilik ve balıkçılıkla uğraştığı Coruna'daki pembe ve gri granit taşları, evlerin cephelerinde görebiliyorsunuz. Bu yüzden şehre 'kristal şehir' adı da veriliyor. Güneşin ışıkları, denizden binalara vurduğunda şehir göz kamaştırıcı bir renk alıyor. Zara'nın ilk şubesi de Coruna'da açıldığı için tekstil literatüründe yer alıyor.

GÜNEŞE SAYGI ATEŞİ
Coruna'da her yıl güneşin en yüksek olduğu 23 Haziran, St. John Günü olarak kutlanıyor. Bu özel kutlama için günün erken saatlerinden itibaren neredeyse bütün şehir halkı sahile kamyonlarla ya da kucaklarında odunlar taşıyor. Gece yarısına doğru önce havai fişek gösterisi sahilde bekleyen binlerce kişinin coşmasına neden oluyor, ardından saat tam 24.00'te güneşe saygının sembolü olarak müthiş bir ateş yakılıyor. Bir tür pagan dönemi adeti olan bu seremoni, sabaha kadar devam ediyor. Bizim mangala olan tutkumuz meşhurdur ama Corunalılar da en az bizim kadar meraklı... O gece hem sahile yakın yerlerde hem de şehrin sokak aralarında, parklarda mangallar yakılıyor ve sardalya balığı pişiriliyor. Okyanus kıyısındaki bir şehrin deniz ürünlerinin kendini aştığından söz etmek abartılı olmaz. Restoranların tezgahlarındaki tabaklara pasta gibi yerleştirilmiş ahtapotlardan sipariş verirseniz, hayvancığın bir bacağı hemen orada özel bir makasla kesilip, üstüne zeytinyağı ve biraz pul biberle önünüze getiriliyor. İspanya İç Savaşı'nda hapishane olarak kullanılan sahildeki St. Anton Kalesi, şimdi müze olarak ziyarete açık. Picasso, yaşamının 15-20 yılını Coruna'da geçirdiği için ünlü ressamın ilk dönem resimleri bu şehrin sokaklarını anlatıyor. Sanatçıların yaptığı fenerler de sahil hattını bir açık hava müzesine çevirmiş durumda...

MİCHELİN YILDIZLI ŞEFİN MENÜSÜ
Yolunuz Coruna'ya kadar uzanır, bir akşam Michelin yıldızlı bir İspanyol şefin menüsünde neler olduğunu merak ederseniz, Arbore da Veira'ya uğrayabilirsiniz. Restoranın entelektüel bir evsahibinin new age tarzı müzik dinlediği kütüphanesine girmiş hissini veren atmosferi, çok sade... 13 kişilik restorana randevuyla gidiliyor. İspanya'da çok ünlü olan şef, 13 yaşından beri mutfaktan çıkmayan 35 yaşındaki Luis Vieira. Ortama yansıyan sadelik, yemeklerin sunumunda da devam ediyor. Karpuzlu gaspaçyo ile başlayan menümüz, deniz salyangozları, kerevit, kalamar tartar, kiraz formundaki kaz ciğeri, deniz tarağı ile devam ediyor.

NASIL GİDİLİR?
THY'nin haftanın her günü saat 08.40'ta gerçekleşen Bilbao aktarmalı seferleriyle Santiago de Compostela'ya uçup, oradan da 60 kilometre uzaklıktaki Coruna'ya gidilebilir.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.