Siyasi istikrar ekonomiyi nasıl etkiliyor?

Siyasi istikrar ekonomiyi nasıl etkiliyor?

21.02.2017 | 23:20

A Haber'de yayınlanan Memleket Meselesi programında koalisyon dönemlerinde ekonomide görülen dengesizlikler anlatıldı. Doç Dr. Göksel Aşan canlı yayında siyasi istikrarın ekonomiyi nasıl etkilediğini tablolarla anlattı. Güçlü bir ekonomi için yeni sistemin getirilerinin neler olacağının dile getirildiği programda 60'lı yıllardan günümüze kadar siyasi kriz senaryolarının ekonomik etkisi detaylıca ele alındı. .

Bu grafiğin üzerinde birkaç şey görülebilir özellikle tek parti iktidarları tarafından yönetilen dönemlerde ekonomideki istikrara dair önemli bir görünüm.1974'ten sonra koalisyon hükümetleri gelmeye başlar aslında hemen gelir gelmez bütçede ciddi bir bozulma yaşamayız ama ne zamanki koalisyon hükümetleri sık değişir ki 1977'den itibaren başlar bu süreç enflasyonda ciddi bir çıkış vardır. Bu çıkışların arkasında bazı inişler görülüyor onlarda bizim eyvah dedeğimiz o stand-by anlaşmaları yaptığımız zamanlar. Şimdi stand-by deyince belli bir yaş grubu ne olduğunu bilmiyor artık böyle bir lüksümüz var onlara hatırlatalım.Şuan 17-18 yaşında olanlar muhtemelen bilmiyor. IMF'nin stand-by anlaşması sonrasında verdiği kredinin nasıl kullanıldığına karışması, ülkenin ekonomik yönetimime karışması, zamlarına, asgari ücretlerine müdahale etmesi bunları hiç yaşamadılar.

'İSTİKRAR DARBEYİ ÖNLEYEN ÖNEMLİ BİR UNSUR'

Kenan Evren'in darbenin olgunlaşmasını bekledik diyor ya mesela burada bu çok önemli bizim bir 24 Ocak kararlarımız var bu kararlar Türkiye'de İktisadın gidişatını değiştiren çok önemli olaylardır. Ve şu söylendi 24 Ocak kararlarını uygulayabilmek için bir darbe lazımdı ve darbe yapıldı ki işte kararlar uygulansın diye. Bunlar çok acı kararlardı ama çok gerekli kararlardı ama şunu belirtmek isterim istikrarlı bir tek parti hükümeti olsaydı oda bu kararları alabilecek durumdaydı. Bizim istikrarlı bir darbe hükümetiyle alamadığımız kararları darbe ile aldırtmak diye bir sonuç çıktı. Bu darbeleri önler mi önlemez mi meselesiyle alakalı önemli bir göstergedir. Bunu atlamayalım diye söyledim

'14 YILDA BÜTÇE AÇIĞI NEREDEYSE SIFIRA İNDİ'

İster Ak parti hükümeti diyelim ister tek parti hükümeti diyelim adını ne isterseniz koyarsanız koyun bu dönem şunu çok açık bir şekilde gösteriyor eğer ülkeyi istikrarlı bir tek parti yönetimi hükümeti yönetiyorsa ilk etkiyi bütçe disiplininde görüyorsunuz. Bütçe hazırlanırken bile açıkla hazırlanır. Başka türlü tutturamazsınız. Şunu sorarlar Devletin bizim üstümüzdeki yükü nedir? Vergidir derler genelde ama asıl yük harcamalardır o harcamaları sizden çıkartır ne ile çıkartılır enflasyon ile çıkartılır.

Bütçe açığı 2002 yüzde 11.5, 2008'de yüzde 1,8'e düşmüş, 2009'da Dünya krizinin etkisi ile biraz artıyor, 2016'da ise yüzde 0.7'ye düşüyor ve 2017 ise yüzde 0.3 hedefimiz tutacak gibi duruyor.

Kamu kesimi borcu 1999'da yüzde yedidir 14 yıllık tek parti iktidarı sonrasında Türkiye'de neredeyse sıfır'a iniyor

.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA