6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Kanser taraması nedir? Kanser taraması nasıl yapılır?

Kanser taraması nedir? Kanser taraması nasıl yapılır?

20.10.2015 | 16:39

Doç. Dr. Duygu Derin, kanser taraması hakkın bilgi veriyor.

Kanser taraması, hiçbir şikayeti olmayan sağlıklı bireylerde; kanseri tedavisinin çok daha kolay ve etkili yapılabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayeneler yapılmasıdır.
Özellikle 40 yaş ve sonrası daha fazla olmak üzere, 20'li yaşlardan sonra her yaşta kanser taraması yaptırabilirsiniz. Uluslararası kanser otoriteleri tarafından belirlenen, kadınlar ve erkekler için kanser risklerine göre belirlenmiş özel tarama programları vardır. Kişilerin aile kanser yüklerini bilmeleri çok önemlidir. Yaş, cinsiyet, birinci derece yakınlarında kanser olup olmaması, yaşam biçimi gibi faktörlere bağlı olarak kanser açısından; normal, artmış veya yüksek riskten söz edilir. Aile yükünüz ve kişisel sağlık öykünüz uzmanlarımız tarafından değerlendirildikten sonra sizin için en uygun laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri önerilecektir. Risk grubunuza göre yaptırmanız gereken tarama amaçlı muayenelerin sıklığı da değişecektir. Bazı kanserlerin yüksek oranda kalıtsal olduğu bilinmektedir. Bunlara yönelik yapılacak genetik testler ve genetik danışma ile bu kanserlerin çok daha erken evrelerde tanınması mümkün olabilmektedir. Artmış riskli veya yüksek riskli gruptaki kadın ve erkeklerde kanserin erken tanınması ile önemli avantajlar sağlanmıştır.Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi maalesef bulunmamaktadır.
Ülkemizde kanser tarama hizmetleri etkinliği tüm dünyaca kabul edilmiş yöntemlerle, etkin olduğu kanser türlerine yönelik sürdürülmektedir.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA