6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Karpuz (Citrullus lanatus) nelere iyi gelir? Karpuzun (Citrullus lanatus) faydaları nelerdir?

Karpuz (Citrullus lanatus) nelere iyi gelir? Karpuzun (Citrullus lanatus) faydaları nelerdir?

18.03.2015 | 14:53

Karpuz (Citrullus lanatus), çok iyi bir idrar söktürücüdür, vücuttaki atık maddeleri, bağırsakları ve kanı temizler. Kalbi koruyucu etkisi de vardır. Soğuk algınlığına iyi gelir. Cinsel gücü arttırır. Vücuda zindelik, serinlik ve ferahlık verir. Börekleri çalıştırarak böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur. Kemik gelişimini de destekler. Olgunlaşmış Karpuz taze olarak yenir. Karpuzun olmamışlarından ise turşu yapılır. Bala zencefil katılıp karpuzla yenirse balgamı söker. Karpuzdan en iyi şekilde faydalanmak için yemeklerden önce ve mümkün olduğunca kabuklarının iç kısmı ile birlikte yemek daha faydalıdır. Karpuz suyu özellikle spordan sonra yaşanan kas ağrılarını hafifletir. Bu nedenle atletler arasında oldukça popüler bir meyve olan karpuzun ağır egzersizler sonrasında yaşanan kas ağrılarını azalttığı son yıllarda yapılan araştırmalarla da tescillendi. Karpuz kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü düşürerek kalp hastalıklarının önünü açan yüksek kolesterole bağlı damar tıkanıklığını engelleyebilir. Meyve ve sebzelere kırmızı rengini veren likopen pigmenti denilince akla ilk olarak domates gelir ancak karpuz domatesten daha fazla likopen içermektedir. Likopen üzerine yapılan araştırmalar, en çok karpuz, domates, papaya, kırmızı greyfurt, tatlı kırmızı biber, kuşkonmaz ve kırmızı lahanada bulunan bu bileşenin prostat kanseri riskini azalttığını, kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığını, sarı nokta olarak bilinen hastalığı ve katarakt riskini düşürdüğünü ortaya koyuyor. Aynı zamanda karpuzda bulunan likopen çeşitli hastalıkların görülme riskini yükselten serbest radikalleri nötralize eder. Oldukça besleyici bir meyve olan karpuz yüksek oranda A ve C vitamini ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez mineralleri içerir. Ayrıca sindirime iyi gelen besin lifi bakımından zengindir.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA