6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.

"Siyasi kaoslar hep mevcut sistem üzerinden çıktı!"

14.02.2017 | 08:57

A Haber'de yayınlanan Canan Barlas ile Gündem programında Gazeteci-Akademisyen İdris Kardaş 1970'lerde gerçekleşen hükümet krizlerini değerlendirdi. O dönemde çıkan siyasi kaosları gazete manşetleri üzerinden ele alan Kardaş, mevcut sistemin her zaman kriz getirdiğini ifade etti. Ömrü sadece 1 ay süren hükümetlerin olduğunu dile getiren Kardaş, koalisyonların istikrarsızlık ve yolsuzluklara sebep olduğunu belirtti.

1965 ADALET PARTİSİ TEK BAŞINA İKTİDAR

1965'te yaşanan genel seçim sonrası AP yüzde 52.8 gibi bir oranla tek başına iktidar oluyor. Ve tek başına iktidar dönemi başlıyor Türkiye bununla birlikte büyümeye de başlıyor. Bu süreçler Türkiye dünyada Japonya'dan sonra en hızlı ikinci büyüyen ekonomi oluyor. Demirel'in barajlar kralı , köprüler kralı olarak anıldığı dönemler 1971 yılına kadar devam ediyor. Ve bu başarı tek parti iktidarına bağlı gelişme dönemi.

5.CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ

Ve bu dönemde yine bir Cumhurbaşkanlığı dönemi başlıyor. Demirel askeri baskılar ile karşılaş daha önceki yaşanan kargaşayı bildiği için Genelkurmay Başkanı Cevdet Sunay'ı Cumhurbaşkanı adayı gösteriyor ve Sunay Cumhurbaşkanı seçiliyor. Böylece Cumhurbaşkanı seçimi olaysız atlatılıyor ama yine seçilen asker bir Cumhurbaşkanı oluyor. Bunu not düşmekte fayda var.

12 MART MUHTIRASI

1969'da yeniden bir seçim oluyor Demirel ve AP seçimden yine galip çıkıyor fakat Ecevit ile birlikte gelen bir CHP rüzgarı var.12 Mart muhtırasına kadar Demirel ülkeyi yönetiyor. Fakat 12 Mart 1971' de Ordu Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları muhtıra veriyorlar ve hükümeti istifaya zorluyorlar.Ordu AP dışında yeni bir hükümet kurulmaz ise yönetime el koyacağını deklare ediyor. Muhtıradan 4 saat sonra Demirel istifasını açıklıyor. Ve artık partiler üstü hükümetler dönemi başlıyor.

ERİM DÖNEMİ VE BAĞIMSIZ HÜKÜMETLER

Cumhurbaşkanı, Genelkurmay başkanı, Kuvvet komutanları oturuyorlar Başbakan kim olsun diye karar veriyorlar. Nihat Erim'i Başbakan yapıyorlar. Nihat Erim'e diğer partiler Bakanlar veriyorlar .AP ve diğer partilerden alınan vekiller ile hükümet kuruluyor. Nihat Erim istifa ediyor,tekrar Erim'e görev veriliyor karışık bir süreç yürüyor. Nihat Erim son defa istifa ediyor. Sonra partiler üstü koalisyonlar yine devam ediyor. Maliye Bakanı Ferit Melen' e hükümet kurma görevi veriliyor ve bu süreç partili olmayan başbakanlar ile devam ediyor.1969 ile 1974 yılları arasında tam 6 tane hükümet kuruluyor.

1973'te şöyle bir durum oluyor. Dönemin Genelkurmay başkanı Faruk Gürler istifa ediyor ve Senatör olarak atanıyor Cumhurbaşkanı olmak için fakat burada siyasi irade karşı duruyor. Demirel ve Ecevit karşısında duruyor ve bir askerin tekrar Cumhurbaşkanı olmasını istemiyorlar. Bu süreçte bütün siyasiler büyük tehditler alıyorlar.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA