YGS'de başarılı olmak için ne yapmalıyız? YGS'de başarı için ailelere düşen görevler neler?

YGS'de başarılı olmak için ne yapmalıyız? YGS'de başarı için ailelere düşen görevler neler?

11.03.2016 | 17:07

Üniversiteye giriş için ilk aşama olan Yüseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) sayılı günler kala, Nesibe Aydın Okulları Yıldızlar Lisesi Genel Müdürü Uğur Uğuz, adaylara ve ailelere tavsiyelerde bulundu.

Üniversite adaylarının heyecanla beklediği YGS 13 Mart Pazar günü saat 10.00'da gerçekleşecek. Nesibe Aydın Okulları Yıldızlar Lisesi Genel Müdürü Uğur Uğuz ise YGS öncesi adaylara ve ailelere tavsiye ve uyarılarda bulundu. Üniversite seçme sınavının in ilk aşaması YGS'ye girecek öğrencilerin hepsinin son derece heyecanlı olduğunu belirten Uğuz, "İlk sınava girdikten sonra LYS'leri daha kolay atlatacaklardır. Bu nedenle öğrencilerimizin heyecanlı bir süreç içerisinde olmalarından kaynaklı olarak önlerindeki bu iki üç günü özellikle çok iyi yönetmeleri, bu konuda velilerin onlara son derece destek vermeleri ve öğrencilerin heyecanını ve stresini ikiye üçe katlamamaları gerekiyor" diye konuştu.

"VELİLER BİR YANDAN SOĞUKKANLI DAVRANIRKEN BİR YANDAN DA ÇOCUKLARINI YÜREKLENDİRMELİ ONLARA DESTEK VERMELİ"
Velilere de uyarılarda bulunan Uğuz, "Eğer velilerimiz kendi soğukkanlılıklarını korurlarsa bu öğrencilere çok fazla destek verecektir bu şekildeki davranışları. Aksi takdirde velinin stresi bu konudaki gerginliği, yüzündeki ifadesiyle ses tonuyla öğrenciye yansıyacak. Öğrencinin bu süreçteki olumsuz yükü bir kat daha artacaktır. Bu süreçte özellikle velilerimizin son derece serinkanlı olmalarını, bu iki üç gün içerisinde çocuklarına her zaman nasıl davranıyorlarsa olabildiğince doğal ve olağan davranmaya çalışmalarını, bu konuda abartıya gitmemelerini tavsiye ediyorum. Veliler bir yandan soğukkanlı davranırken bir yandan da çocuklarını yüreklendirmeli, onlara destek vermeli. Bu aşamayı kolay atlatmaları konusunda destek olmalılar. Velilerimizden özellikle ricamız birçok yakını, akrabası, eşi dostu herkes kendi tecrübelerini çocuklarına aktarmak için gelirler ve olur olmaz karışmalar olur. Öğrenci bu konuda çok gerilir. Özellikle ricamız öğrenciye bu iki üç gün içerisinde hiçbir şekilde sınavla ilgili en ufak bir konu ve konuşma yapılmaması, eş dost ziyaretlerinin uzak tutulması, öğrenciyi olabildiğince sakin bir süreç geçirmesini sağlamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"BUGÜN, SÖZEL KONULARA BAKSINLAR, FORMÜLLERE BAKSINLAR"
Sınavın sınavdan önce kazanıldığını söyleyen Uğur Uğuz, şunları kaydetti:
"Emeklerinin boşa geçmemesi için öğrencilerimizden özellikle çalıştınız, emek verdiniz, önce kendinize güvenin 'ben gereğini yaptım bugüne kadar çalıştım' diye. Bugün yapacakları aslında çok fazla bir şey yok öğrencilerin. Soru çözmeye hala niyetli öğrenciler var. Kamp programımız var. 12.sınıflarımız bugün de buradalar soru çözümlerine devam ediyorlar. Kendilerini bu konuda istekli hisseden öğrenci tabi ki soru çözebilir. Bunun hiçbir sakıncası ve öğrenciye zararı olmaz. Ancak çözdüğü soruları yapamama durumu oluşursa stresten ve gerginlikten kaynaklı zarar görüyorsa bıraksın, soru çözmesin. Bugün yapmalarını önerdiğimiz şeyler öğrencilere, sözel konulara baksınlar, formüllere baksınlar, eğer konularla ilgili yapmış olduğu özeti varsa okusunlar. Bunun öğrenciye hiçbir zararı olmayacak. Tam tersi stresin çok yüklü olması durumunda algılar çok yüksek. Öğrenci belki daha önceki günlerde öğrenmediği kadar da hızlı öğrenecek bugün."

"ÖĞRENCİ KESİNLİKLE TELEFONA ÇIKMASIN"
Öğrencilerin yarın daha çok beynini boşaltmaya, dinlenmeye ayırmasını tavsiye eden Uğuz, "Bugün en geç 11-12'de yatmalı. Saat 10'dan sonrada herhangi bir çalışma yapmamaya da özen göstermeli. Kendilerini hırpalayan öğrenciler var. Bu konuda kesinlikle öğrencilere önerimiz, bugünü her günkü gibi geçirmeye çalışsın. Mutlaka aklına sınav gelecek. Başka şeylerle sınavı ötelemeye çalışsın. Televizyon seyredebilir, bilgisayar oyunu oynayabilir, bir iki saatlik bir piknik yapabilir. Bildiği alıştığı şeyler yemeli içmeli bu konuda abartılı yiyeceklere geçmemeli. Çok fazla güneş altında kalmasınlar. Bir gün önceki önemli şeylerden birisi de öğrenci kesinlikle telefona çıkmasın, tebrik mesajlarını, başarı dileklerini almasın. Bu da öğrencide kaygı yaratan şeyler oluyor" şeklinde konuştu.

"TAZE SIKILMIŞ PORTAKAL SUYUNUN İDRAR GECİKTİRİCİ GİBİ BİR ÖZELLİĞİ VAR"
Sınav sabahı adayların yanlarında götüreceği evraklarını unutmamaları gerektiğine dikkati çeken Uğuz, "Sınavdan önce gece 11'de yatağa girmiş olsun. Gece uyuyamazsa diye velinin de panikleri oluyor. Bazen uyuyacak öğrenciyi veli şaşkın edebiliyor. Gece öğrenciye iyi geceler dilesin her zamanki gibi yatırsın. Bir daha öğrencinin yanına gitmesin. 07.00-07.30 gibi kalsın. Her zaman alıştığı kahvaltıyı yapsın. Bu arada su ihtiyacı olsa bile olabildiğince sabah 1 bardaktan fazla içecek içmesin. Bu arada taze sıkılmış portakal suyunun idrar geciktirici gibi bir özelliği var. Sabah öğrencinin mide problemi yoksa portakal suyunu tercih etmesini önerebiliriz. Son derece sade ve makul bir kahvaltı yapsın öğrencimiz" ifadelerini kullandı.

"SALONA GİRSİN HEMEN YERİNE OTURMASIN, ŞÖYLE BİR SALONA TEPEDEN BAKSIN"
Adayların sınav yerlerine en erken 09.00 en geç 09.15'te okul binalarında olmalarını tavsiye eden Uğuz, "Salona alındıktan sonra lavabo ihtiyacını gidersin. Salona girdiği zamanda benim öğrencilerimize hep önerdiğim şeydir, salona girsin hemen yerine oturmasın, şöyle bir salona tepeden baksın. Ben bu işi başaracağım duygusu yaratıyor bu. Bu öğrencide olumlu bir etki yapıyor. Bu mücadele alanı sonuçta 160 dakika mücadele vereceği bir alanı öğrencinin şöyle bir kolaçan etmesi öğrencide olumlu etki yapıyor" açıklamasında bulundu.

"SINAV SORULARINI ÇÖZMEYE ÇOK İYİ OLDUĞU BRANŞTAN BAŞLAMALI"
Verilecek en önemli sınav taktiğinin ilkinin öğrencilerin kendilerine güvenmeleri olduğunu ifade eden Genel Müdür Uğuz, şöyle konuştu:
"YGS daha çok sınavı iyi yönetmeyi gerektiren bir sınavdır. Yüzde 60 bilgiyi ölçe, yüzde 40'ta sınavı iyi yönetmeyi ölçer. Öğrencinin kendine güvenli gitmesi en azından bu yüzde 40'lık başarıda olumlu etken yapacaktır. Sınav sorularını çözmeye çok iyi olduğu branştan başlamalı. Sınavın ilk 10 dakikası ne kadar sakin de gitse öğrencinin dağılmaya en müsait olduğu süreçtir. En iyi hissettiği branşında en kolay sorusundan başlamalı. Baktı ki ilk sorular zor hemen içinden en güvendiği alanda olsa bu soruları atlayıp kendi çözebileceği soruları çözsün ki ilk 10 dakikada yanlış yapma riski de çok fazladır. Zor soru yapan artı bir puan almıyor. Çok soru yapan kazanır sınavlarda. Öncelikle kendi yapabileceği tarz soruları seçmeli. O soruları birinci turda tamamlamalı. Kendi yapabileceğine inancı olmadığı soruların yanına işaretler koyarak gitmeli. İkinci turda daha kendisini orta zorlukta zorlayan soruları tamamlamalı. En son turda da zorlandığı ama yapabilirim diye düşündüğü, bunları yapmalı. Bir soru bir dakikada bitmek zorunda. Öğrenci bu nedenle branşlar arasında geçişte de çok soğukkanlı olmalı ve geçişleri kendisine olumsuz hale getirmemeli. YGS'nin taktik sınavı olmasının ikinci etkeni budur. Süre azdır, aynı sınav içerisinde hem matematik, kimya, fizik, biyoloji, Türkçe gibi çok farklı alanlardaki soruları aynı sıklıkta ve aynı hızla çözmesi gerekiyor öğrencinin. Dikkatini iyi toplamalı öğrenci. Hız denemesi sınav anında yapılmamalı. Bu en büyük yanlış olur. Öğrencilerin asıl alışmış oldukları hızdan daha hızlı soruyu çözmeye çalışmaları hem hata oranlarını arttırır hem de öğrencinin okuduğunu anlamayarak başa dönmesine neden olur. Öğrenci hız kazanmaya çalışırken daha çok zarar vermiş olur kendisine."
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA