ARKADAŞINA GÖNDER 83 yaşındaki Fatma Nine teknolojiye meydan okuyor
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

83 yaşındaki Fatma Nine teknolojiye meydan okuyor

83 yaşında Fatma Nine, 150-200 yıllık tarihi değirmeniyle adeta teknolojiye meydan okuyor. Eşi ile birlikte atadan kalma su değirmeni ile Muğla'nın Seydikemer ilçesinde Ege ve Akdeniz'den gelen vatandaşlara buğday ve mısır unu öğütüyor. Muğla Seydikemer ilçesinde yaşayan 83 yaşındaki Fatma Yalçın Atasında yadigar kalan su değirmeniyle teknolojiye meydan okuyor. Yaşına aldırış etmeden hala çalışan Fatma Nine eşi ile birlikte 150-200 yılık su değirmeninin çarkını döndürmeye devam ediyorlar. Su değirmeninde buğday ve mısır unu üreten yaşlı çift, Ege ve Akdeniz'den gelen müşterilerine hizmet sunuyor. Özellikle sağlıklı yaşamak isteyen bölge sakini yabancı turistlerde Fatma Nine'nin unlarına rağbet gösteriyor.
Çocukluğundan bu yana çalıştığını söyleyen 83 yaşındaki Fatma Nine; "Burada değirmende çalışmanın zor yeri de var, kolay yeri de var. Eşim ile birlikte uzun yıllardan buyana bu değirmende çalışıyoruz. Bu değirmen daha önce buradan biraz aşağıdaydı. Ondan sonra buraya taşındı. Değirmen tamamen su gücü ile çalışıyor. Su dışarıdan geliyor. Değirmenin içindeki çarka giriyor. Çarkın dönmesi ile biz buradan tahılı atıyoruz ve un elde ediyoruz. Değirmende tahıl öğütmekden ücret almıyoruz. Kaşığımız var kaşık ile hak alıyoruz. Değirmende bir mut tahıl için bir kaşık hak alıyoruz. Aldığımız un hakkını vatandaşlara satıyoruz. Vatandaş elektrikli değirmen de öğütülen unu değil, doğal olarak öğütülen unu tercih ediyor. Son yıllarda vatandaşın doğal değirmene ilgisi oldukça daha çok arttı. Bu değirmene İzmir, Antalya'dan un öğütmek için gelenler var. Bunun yanında çok sayıda yabancı vatandaşlar un öğütmek için geliyor. Çocuklarım ve torunlarım Fethiye'de yaşıyor. Bu değirmende çalışmazlar bilmezler. Buraya değirmene gelen vatandaşlar zaman zaman uzun kuyruklar oluşturur. Değirmen 150-200 yıllık var mı bilmiyorum. Ama çocukluğumdan bu yana vardır. Tabiî ki öncesi de çok fazladır. Mahallede başka değirmenlerde vardı. Hepsi kapanıp gitti. Biz doğal su değirmenini yaşatıyoruz. Kendimiz unumuzu ekmeğimizi buradan sağlıyoruz. Her şey doğal oluyor. Son zamanlarda fabrika unların şeker hastası yaptığı iddiasıyla yabancı uyruklu vatandaşlar ve ekmeklerini evlerinde yapanlar buğdayını mısırını getirip burada öğüttürüyorlar" ölene kadar biz bu doğal değirmeni çalıştırıp yaşatacağız" dedi.
Seydikemer Esnaf Odası Başkanı Harun Sağır İlçe'de su ile çalışan doğal un imalatı yapan bu değerlerin restore edilip turizme kazandırılabileceğini söyledi. Harun Sağır; "su değirmenlerinden çıkan unun lezzetinin fabrikasyonlarda bulunmadığını belirterek arz talep dengesinden dolayı sigorta ve bağkur ücretlerinden zorlanan vatandaşlar bu değirmenleri birer birer kapattı. Bu değirmenler düz ova yerine yüksekte olduğu için müşteri ulaşımı da zor olduğundan kapanıyorlar. Aslında bu esnaflara destek olunmalıdır. Babadan oğula hatta toruna kadar bu mesleği yapanlara destek verilse hatta bu değirmenler turizme kazandırılsa ilgi çekecektir. Bir iki yüzyıl önceden bu yana duran değirmenlerle kültür varlıkları mı yada başka kurumlar mı ilgilenecek bilmiyoruz ama tarihi miras olarak restore ettirilip turizme kazandırılabilir" dedi.
arkadaşına gönder
1.2.2016

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.