6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Filmleri aratmayan buluşma

Filmleri aratmayan buluşma

19.10.2015 | 13:25

Mübadele sırasında ayrılan kardeşlerin torunları, 93 yıl aradan sonra Edirne’nin Keşan ilçesinde buluştu. Filmleri aratmayan Paltaoğlu ailesinin yaşam hikâyesi, yıllar sonra 4 kuşak torunların kavuşmasıyla sonu buldu.

Türkiye ve Yunanistan'da yaşanan, bugüne kadar bir birlerini hiç tanımayan kardeş torunları, Edirne Keşan'da bulunan bir restoranda bir araya geldi.

SOSYAL PAYLAŞIM SİTESİNDE BULUŞTULAR

Türkiye'nin ve Yunanistan'ın çeşitli yerlerinden gelerek Keşan'da buluşan, aileler uzun bir süre hasret giderdi. Türkiye'de yaşanan Zeki Yanar ve ailesinin soydaşlarını bulmak için sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı araştırmaları, Yunanistan'daki gazetelere kadar taşıdı.
Yanar ailesinin, Yunanistan'daki bir gazeteye büyük babaannelerinin yaşam hikâyesini göndererek, soydaşlarını aramaya başladığı ve Yunanistan'daki bir kişinin de gazetedeki hikâyenin dedelerininkine benzediği için irtibata geçtiği kaydedildi.

ORTAK NOKTA OLARAK KEŞAN SEÇİLDİ
Aileler önce Facebook üzerinden, daha sonra da telefonla yaptıkları görüşmelerde birbirlerini iyice tanıyarak, akraba olduklarını kanıtladıktan sonra buluşma kararı aldı. Türkiye ve Yunanistan'ın ortak noktası olarak da buluşma yerinin Keşan'da gerçekleştiği bildirildi. Türkiye ve Yunanistan'daki soydaşlar, ailelerin bir birlerini daha iyi tanıması için kendi soy ağaçlarını yaparak restoranın duvarına astı. Birbirleriyle sarılarak hasret giderek soydaşlar, fotoğraf çektirdi ve birlikte yemek yedi.

BABAANNELERİNDEN ÖĞRENDİKLERİ HİKAYEYİ GENİŞLETTİLER

Ailelerin büyükleri tarafından anlatılan hikâye hakkında bilgiler veren Zeki Yanar; "Paltaoğlu ailesi, 1920-1922 yıllarında 2 erkek ve 2 kız çocukları ile birlikte Samsun'a geliyor. Aile buradan da Yunanistan'a göç etmek için hazırlık yapıyor. Göç sırasında Samsun Kadıköy'de yaşanan bir aile 'Palagia'yı götürmeyin, bize bırakın' diyor. Aile de 8-10 yaşlarındaki Palagia isimli kız çocuklarını buradaki başka bir aileye bırakarak, Yunanistan'a göç ediyor. Palagia, Samsun'daki ikinci ailesiyle yaşamaya başlarken, ismi de Lütfiye Demir olarak değiştiriliyor. Lütfiye bir süre sonra, Samsun Kadıköy'de yaşanan üvey ailesiyle birlikte Ordu'ya göç ediyor. Babaanne daha sonra yaşadığı şehirde evlendiriliyor ve yaşamına Türkiye'de devam ediyor. 75 yaşındaki iken 1981 yılında vefat eden babaanneden yaşam hikâyesini dinleyen torunları, internetteki teknolojinin gelişmesi üzerine soydaşlarını bulmaya karar veriyor. Aslen Ordu'lu olan ancak İstanbul'da yaşanan ailenin damadı Zekir Yanar ve kızları sosyal paylaşım sitesi üzerinden araştırmalara başlıyor. Soydaşlarını bulmakta kararlı olan Yanar ailesi, babaannelerinden dinledikleri yaşam hikâyesini yazıya dökerek, bunu Yunanistan'daki bir gazetede yayımlatıyor. Gazetede okudukları hikâyeyi dedelerinin yaşamına benzeten Yunanistan'daki bir aile de girişimde bulunarak Yanar ailesiyle irtibat kurmaya başlıyor. Her iki ülkedeki aileler diğer torunlara da haber vererek konuşmaları sıklaştırıyor. Dört kuşak önce ayrılan ailenin torunları sonunda buluşma kararı veriyor ve yer olarak da her iki ülkeye yakın olan Keşan'ı tercih ediyor" dedi.

AİLE YEMEĞİ YEDİLER
Her iki ülkedeki aileler büyük dedelerinin ve babaannelerinin soy ağaçlarını çıkartarak, birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı buldu. Dramla başlayan hikâyenin sonu, Keşan'da mutlulukla sona erdi. Ailelerin buluşmasıyla sona eren yemek, günün geç saatlerine kadar devam etti.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA