6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
İsmi başına bela oldu

İsmi başına bela oldu

29.08.2015 | 15:13

Çorum’da yaşayan 52 yaşındaki nakliyeci Mehmet Kılıç’ın başına gelenler deyim yerindeyse “Pişmiş Tavuğun” başına gelmedi.

Evli ve 3 çocuk babası olan Mehmet Kılıç'ın hayatı, kendisi ile aynı nüfus cüzdanı bilgilerini taşıyan başka Mehmet Kılıç'ın yüzünden adeta alt üst oldu. Anne ve baba adı ile doğum tarihi Mehmet Kılıç ile aynı olan Kılıç, kendisi gibi aynı nüfus cüzdanını taşıyan kişinin borçları yüzünden önce gözaltına alındı, sonra kefaletle serbest bırakıldı.
Edinilen bilgilere göre, ilginç olay 2001 yılında Adana 9. Asliye Hukuk Mahkemesinde başka bir Mehmet Kılıç hakkında açılan "karşılıksız çek" davası ile başladı. Yaklaşık 5 yıl süren ve karşılıksız çekten dolayı hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan Hatay'ın İskenderun ilçesinde esnaf olan Mehmet Kılıç'ın yakalama kararı, aynı kimlik bilgilerine sahip olan Çorumlu Mehmet Kılıç'ın evine tebliğ edildi.
Evine gelen tebliğ zarfını aldıktan sonra Oğuzlar İlçe Jandarma Komutanlığı'na giden Çorumlu Mehmet Kılıç, hakkında karşılıksız çekten dolayı 10 günlük hapis cezası olduğunu öğrenince "büyük şok" yaşadı.
Kılıç, karakolda görevli askerlere "bunun bir yanlış anlaşılma" olduğunu söylese de gözaltına alınmaktan kurtulamadı. Kılıç, daha sonra jandarma nezaretinde İskilip Cumhuriyet Savcılığına sevk edildi. İskilip Cumhuriyet Savcılığında işlemleri tamamlanan Kılıç, 10 günlük hapis cezası için İskilip Mal Müdürlüğü'ne bin TL kefalet ücreti yatırdıktan sonra serbest bırakıldı. Olayın şokunu üzerinden atmaya çalışan Kılıç, ertesi gün ilgili bankanın Çorum Şubesine gelerek çekler hakkında bilgi aldı. Çeklerin kendisi ile aynı nüfus cüzdanı bilgilerini taşıyan ve İskenderun'da şirket işleten başka bir Mehmet Kılıç'a ait olduğunu öğrenen Çorumlu Mehmet Kılıç, İskenderun'a gitti. İskenderun'da çeklerin kesildiği bankanın yetkilileri ile görüşen Çorumlu Kılıç, imza sirküleri ve fotoğrafların karşılaştırılması sonucu hatanın fark edilmesine rağmen yanlışlığın düzeltilmemesi üzerine konuyu yargıya taşıdı.
Dava sürerken aynı kişinin başka borçları nedeniyle de mağdur olan Çorumlu Mehmet Kılıç, yaklaşık 8 yıldır sürdüğü hukuk mücadelesini sonunda kazandı.
Kendisi ile aynı nüfus cüzdanı bilgilerini taşıyan bir başka kişi yüzünden mağdur olduğu gerekçesiyle Ağır Ceza Mahkemesinde açtığı 30 bin TL tutarındaki maddi ve manevi tazminat davasını kazanan Çorumlu Mehmet Kılıç, yaklaşık 2 ay önce sonuçlanan mahkemenin kendisini bir hayli sevindirdiğini söyledi. Bu süre zarfında kişisel olarak çok zor günler geçirdiğini ifade eden Kılıç, bir başka kişiye ait borçlar nedeniyle bankaların kendisine kredi vermediğini anlattı.
GÖZALTINA ALININCA HABERİM OLDU
30 yıldır nakliyatçılık yaptığını dile getiren Mehmet Kılıç, "Bir gün telefonum çaldı. Oğuzlar İlçe Jandarma Komutanlığından aradıklarını Karakola gitmem için evime de tebligatta gelmiş. Jandarmaya ekipleri 10 ün hapis cezan var dediler. Şok oldum orada. 'Hiçbir suça karışmadım, bir şey yapmadım nasıl olurda 10 günlük hapis cezam var' dediğimde 'bizde bilmiyoruz' dediler. Jandarma gözetiminde İskilip Savcılığına götürüldüm. Adliyede hiçbir zaman karşılıksız çek kesmediğimi söyledim. Savcılıkta bana Hatay'ın İskenderun ilçesinde bir bankadan çek aldığımı, kestiğim çeklerin karşılıksız çıktığını Adana 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nin de hapis cezası verdiğini öğrendim. Ancak benim hiç birşeyden haberim yok. Karakolda beklerken Mal Müdürlüğü'ne bin TL yatırıp kefaletle serbest kalacağımı dile getirdiler. Bir arkadaşımın getirdiği parayı yatırdıktan sonra serbest bıraktılar" dedi.
KARŞILIKSIZ ÇEKLERİ BENİM VERMEDİĞİM BELLİ ANCAK KENDİMİ İSPAT EDEMİYORUM
Olayın ardından çeklerin alındığı ilgili bankanın Çorum şubesine gittiğini ve buradan kendisinin İskenderun'a yönlendirildiğini anlatan Kılıç, "İskenderun'a ittim. Kendimi tanıtarak banka görevlilerine borcum olduğunu, borç miktarının ne kadar olduğunu öğrenmek istediğimi ifade ettim. Bana Mehmet Kılıç sen değilsin dediler. Mahkeme kayıtları, tebligatlar ve evrakları önlerine koyarak yardımcı olmalarını istedim. Hapis cezası aldığımı, kefalet parası yatırdığımı anlattım. Orada çok sayıda karşılıksız çek kesildiğini de öğrenince çılgına döndüm. Arkadaşlarımda beni korkuttular bu sadece çekle değil, çok büyük borç olabilir araçlarını bağlarlar dediler. Karşılıksız çekleri benim vermediğim belli ancak kendimi ispat edemiyorum. İnsanlardan da tepki almaya başladım acaba var mıydı? Yok muydu?" diye konuştu.
1990 yılından beri vergi mükellefi olduğunu ancak olayın 2001 yılında yargıya intikal ettiğini anlatan Kılıç, "2007 yılına kadar dava devam etmiş. Sonra bu olaydan benim haberim oldu. Hukuk mücadelesini başlattım. Adliyenin bir yanlış hatasından dolayı bizi mahkum ettiler. Burada Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtım imza sirküleri, fotoğraflarla verdim. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandık. 2007 yılında başlayan dava 2015 yılına kadar devam etti. Bu süreçte benim telefonuma sürekli haciz mesajları geliyor. Gelen mesajların hepsi mevcut. Ne dediysem ne yaptıysam inandıramıyorum. gidiyorum Hatay İl Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvuru yapıyorum, İskenderun İlçe Müdürlüğü cevap veriyor. Şaşırdım. Orada avukatla görüştüm. İlgileneceklerini söyledi ama ilgilenmedi. Gelen cevapların hepsini saklıyorum. Usandım artık" ifadelerini kullandı.
Başlattıkları hukuk mücadelesinin lehine sonuçlandığını açıklayan Kılıç, "Tazminat davası açtık. Bu arada çok yıprandık. Nakliyatçı olduğum için krediye başvuruyorum ret cevabı geliyor. Aracımı 2.5 yıl muayenesiz çalıştırdım. Polisi görünce yola çıkamıyordum. Çok büyük mağduriyet yaşadım. Ailemde huzursuz oldu. Babam bile şok oldu. Halen şokunu yaşıyoruz. Mahkemeyi kazandım. İsim benzerliği yüzünden böyle bir olayın kimsenin başına gelmesini istemem. Adana'da yargılanıyormuşum ama benim 5-6 yıl hiç haberim olmadı. Derdimi anlatamadım. İnsanlar yan gözle bakıyordu"
İYİ BİR ÇAMUR ÇİĞNEDİK AMA KENDİMİZİ ÇORUMLU MEHMET KILIÇ OLARAK İSPATLADIK
İsim benzerliğinden dolayı yaşanan problemi bir memurun çözdüğünü anlatan Kılıç, "Allah ondan razı olsun. Devlette çözemiyordu. Hakim, savcı çıkamıyordu işin içinden. Diğer şahısla Anne baba adı aynı. Doğum yılı aynı. İskenderun'da esnaflık yapmış. Devlet yanlış yaptı bana. Hakimin gözünden kaçan bir şey 5-6 yıl yargılanıp hakim karşısına çıkmadıysam diğeri karşısına mutlaka çıkmıştır. Gir anne adı, baba adı TC numarasını gönder Çorumlu Mehmet Kılıç'a, Mehmet Kılıç İskenderun'da rahat rahat istediği gibi yiyor içiyor geziyor, burada Çorumlu Mehmet Kılıç çok büyük sıkıntılar yaşıyor. 15 gün işe gidemedim. İyi bir çamur çiğnedik ama kendimizi Çorumlu Mehmet Kılıç olarak ispatladık. Keşke böyle olmasaydı" şeklinde konuştu.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA