6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Karpuz bolluğu yüzünden ürün tarlada kaldı

Karpuz bolluğu yüzünden ürün tarlada kaldı

06.08.2015 | 11:05

Tekirdağ'ın meşhur Ferhandalı karpuzu, bu yıl para etmeyince hayvanlara yem oldu. Yaz aylarının vazgeçilmez ürünü olan ve aşırı yaz sıcaklarında bolca tüketilen karpuz, fiyatlarının düşük olmasına rağmen alıcı olmaması sebebiyle üreticinin elinde kaldı.

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde karpuzu ile meşhur Ferhadanlı Mahallesinde, üretici kan ağlıyor. Karpuzlarına alıcı çıkmadığından yakınan çiftçi, bir yıllık emeklerinin boşa gittiğini söyledi. Türkiye'nin her yerinde ismi duyulmuş ve adına festivaller düzenlenen Ferhadanlı karpuzu üreticinin elinde kaldı. Üreticiler, tarladan römorklarla toplayıp köy meydanına getirdikleri karpuzları satamayınca hayvanlarını beslemek için yem yapıyor. Köylünün yüzde 90'ının icralık durumda olduğu bildirildi.

"HAYVANIMA GÜNDE 500 KİLO KARPUZ YEDİRİYORUM"
Ferhadanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Ahmet Günay, hayvanlarına günde 500 kilo karpuz yedirdiğini belirterek, "Köyümüzde 20 yıldır karpuz ekiliyor. Ferhadanlı karpuzunun ismi Türkiye'nin her tarafında duyulmuştur. Zamanında karpuzdan iyi para kazanıyorduk. Üreticimiz memnundu. Son 3-5 yılda emeğimizin karşılığını almayı bir yana bırakın zarar ediyor. Son 2 yıldır üretici ekim yapmak için karpuz çekirdeği almakta bile zorlanıyor. Ekim alanları çoğaldı. Düzensiz ekimler yapılıyor. Ben kendim hayvancılıkla ad uğraşıyorum. 50 baş hayvanıma günde 500 kilo karpuz yediriyorum. Çiftçi inadına, mecburen üretim yapıyor. Ben öğretmenlik yapamam, doktorluk yapamam, esnaflık yapamam köylü ne yapacak mecburen üretecek. Şehirdeki vatandaş da diyor ki neden ektiniz? Mecburum üretmeye başka yapacak bir şey yok. Zarar da etsem tarlamı ekmek zorundayım. Çiftçilerin yüzde 80'i 90'ı icralık durumdadır" dedi.

"KİLOSU 5 KURUŞ"
Yıl boyunca karpuzla uğraşıp emeğinin karşılığını alamamanın yanında 10 bin lira zara ettiğini ifade eden Naim İşçan, "5 - 10 kuruş karpuzun kilosu. Karpuzla uğraştık yıl boyunca ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Kendim emekliyim, ayrıca çiftçilik yapıyorum ama geçinmek zor. Eski yıllarda karpuz fiyatları daha yüksekti emeğimizin karşılığını alıyorduk. Son birkaç yılda fiyatlar çok düştü. Ekim çok olduğu için ve pazarlama iyi olmadığı için fiyatlarda düşüş var. Adana'dan TIR ile karpuz geliyor. Adana'da verim yüksek olduğu için buraya fazla karpuz geliyor. Burada verim o kadar fazla değil" diye konuştu.
8 yaşındaki Ahmet Can Orhan da, karpuz fiyatının düşük olması ve düşük fiyata rağmen satılmamasından dolayı kendi bestelediği, 'Taptaze kıpkırmızı bir araba 500 lira, indirimli 400 lira. Gelin alın gelin alın hiç yeşili yok, hepsi kıpkırmızı. Gelin alın gelin alın taptaze Ferhadanlı karpuzu' sözleri ile alıcılara sesleniyor.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA