6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Koruma altına alınan tilkiler çiftçileri kurtardı

Koruma altına alınan tilkiler çiftçileri kurtardı

30.07.2015 | 10:10

Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü tarafından uygulanan av yasağı kapsamında tilki popülasyonun çoğalması, farelerden zarar gören çiftçinin yüzünü güldürdü.

Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parkları Av Komisyonu tarafından 2009 yılından bu yana av yasağı getirilen tilki popülasyonunda önemli derece artış olduğu gözlendi. Avlanma kaynaklı tilki azalmasına bağlı olarak 2008 yılında tarlalarda artış gösteren fare popülasyonu, hasada büyük ölçüde zarar vermişti. Bu çerçevede Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü Doğa Koruma yetkileri, çiftçilerinin sorununa yönelik başlattığı çalışma kapsamında tilki avına yasak getirmişti. aradan geçen 6 yıl boyunca etkin şekilde uygulanan yasak, çiftçinin bu sorununa önemli ölçüde çözüm getirdi.

"TİLKİ POPÜLASYONUNUN ARTIŞI ÇİFTÇİMİZİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ"
Orman ve Su İşleri Şube Müdür Mete Türkoğlu, 2008 yılında tarlalardaki farelerde korkunç derece artış olduğunu, bu kapsamda Iğdır genelinde tilkilerin av yasağını getirdiklerini söyledi. Bu yılda tilki avı yasağının devam ettiğini ifade eden Türkoğlu, "Çiftçinin bu sorununu gidererek yüzünü güldürmeyi hedefledik ve bunu da başardık. Şu anda arazi gözlemlerimizde tilkileri kayıt altına aldık. Şu anda bulunduğumuz alanda da tilki yuvalanması mevcut. Tilki popülasyonu yönünde Iğdır mükemmel derecedir" dedi.

"AV YASAĞI İLE EKİMLERİMİZDEKİ ZARAR ÖNLENMİŞ OLDU"
Çiftçilerden Kemal Ataman, bundan 4 yıl önce farelerin hasatlarına büyük zarar verdiğini, av yasağıyla bugün bu sorunlarının önemli ölçüde çözüldüğünü söyledi. Ataman, "Tilki avı yasağı ile ekinlerimizdeki zarar önlenmiş oldu. Bu sayede fazla fare yok. Bu da bizi çok memnun etti. Şu anda çok rahatız, fareye bağlı olan sorunumuz çözülmüş oldu" diye konuştu.

AĞAÇ KÖKLERİNİ KEMİREREK KURUMASINA YOL AÇIYORDU
Orhan Kızıldağ isimli çiftçi ise, farelerin özellikle meyve ağaçlarının köklerini kemirerek kurumasına neden olduğunu belirtti. Kızıldağ, "Fareler yoğun olduğu zamanlarda sebze, meyve ve tahıllarımızda hep büyük ölçüde zarar görüyorduk. Tilki ve çakal gibi hayvanlar bunların önlenmesi için önemli bir rol oynuyor. Bunların nüfuslarının artmış olması memnuniyete vericidir" şeklinde konuştu.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA