6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
LYS'de doğru tercih nasıl yapılır? Doğru üniversite nasıl seçilir?

LYS'de doğru tercih nasıl yapılır? Doğru üniversite nasıl seçilir?

08.07.2015 | 12:01

30 Haziran’da açıklanan Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) ardından başlayan tercih maratonunda uzmanlar öğrencileri bu yıl ki değişiklikleri göz önünde bulundurarak doğru tercih yapmaları yönünde uyarıyor.

Üniversite tercihlerini belirlemeden önce, üniversite adaylarının mesleklerini seçmelerini söyleyen İstanbul Kültür Üniversitesi Tercih Uzmanı Ufuk Ata, mesleği belirledikten sonra tercih sürecinin kolaylaştığını ifade etti. En azından alanına karar vermiş öğrencilere, kendileri için doğru mesleği seçmeleri konusunda yardımcı olduklarını belirten Ata, "Öğrenci kafasındaki doğru mesleği tespit edememişse elimizdeki envanterlerle doğru mesleği tespit etmelerini sağlıyoruz. Onları bir teste tabi tutuyoruz ve teste verdikleri cevaplara göre hangi alana uygun oldukları konusunda fikir oluşturabiliyoruz" dedi.
Üniversite adaylarına yönelik tercih tavsiyesi veren Ufuk Ata: "50 bin başarı sırası olan bir öğrencinin 30 ila 35 bin sıralamasından başlayarak aşağı doğru 100 bine kadar tercih yapmasını sağlıyoruz" dedi. İlk beş tercihinde öğrencilere hayali olan bölümleri yazmaları önerisinde bulunan Ata, beş ve on beş tercih arasını ideal tercih olarak yorumladı ve öğrencilerin kazanma ihtimali olan bölümleri buralara yazmasını söyledi. 15. tercih ve sonrasından ise garanti tercih aralığı olarak söz eden Ata, öğrencinin bu aralıkta tercihlerini açıkta kalmayacağı bölümlerden yana kullanarak oluşturmalarını tavsiye etti.
"MÜHENDİSLİK PUANLARI ARTABİLİR"
Kontenjan sınırlaması getirilen bölümlerle ilgili bilgi veren Ata, "Bu yıl itibariyle hukuka da bir başarı ve kontenjan sıralaması geldi. Bu bölüm 150 binin üzerindeki öğrencileri alacak. Tıpta da bir kontenjan sınırı getirdiler. 40 bin başarı sırasının altındaki öğrencileri almayacaklar. Tıp fakültesinin belirli bir kontenjanla alıyor olması, bu bölümü yazmayı düşünen adayları alternatif bölümlere yönlendirecek. Örneğin, tıp seçecek bir öğrencinin, sınırlamadan dolayı mühendislik seçmesi, puanlarının artmasına sebep olabilir" bilgisini verdi. Puan türlerine göre öğrencilerin tercih ettikleri popüler bölümleri sıralayan Ata, "MF alanından mühendisliklerden elektrik elektronik, mekatronik ve endüstri mühendisliği gibi bölümlere talepler geliyor. TM bölümü öğrencilerinin tercih ettiği bölümler arasında ise PDR göze çarpıyor" ifadelerine yer verdi.
TERCİH MERKEZİNDE ÖĞRENCİLERE DESTEK
Merve Cengiz, tercih merkezinde öğrencilere verdikleri destekten söz etti. Cengiz, "Rehber hocaları beklerken biz öğrencilerle ilgileniyoruz. Onları sakinleştirmeye çalışıyoruz. İstedikleri bölüm varsa, bunu neden istediklerini ve yapabilecekleri işler hakkında soru soruyoruz. Ayrıca onların kendilerini sorgulamalarına yardımcı oluyoruz. Sonrasında, rehber ya da akademisyen hocalarımıza yönlendiriyoruz. Bize, internet sitemizden ve Kültür Üniversitesi'nin Doğru Tercih şubelerinden ulaşabilirler" diye konuştu.
Tercih merkezine bilgi almak üzere gelen aday öğrenci Beyza Ülke ise, tercih sürecini aktardı. Ülke, "Sonuçlar açıklandığında çok heyecanlandım. Geç açıklanması heyecanımı arttırdı. Psikoloji ya da PDR istiyorum. Doğru tercihte bana PDR ve psikoloji farkı konusunda yardımcı oldular. Fikirlerim biraz daha netleşti" diye konuştu.
Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA