İriliği ve lezzeti ile ünlü Diyarbakır karpuzunun üretiminin sürdürülerek, üreticilerin teşvik edilmesi amacıyla geleneksel olarak her yıl düzenlenen 'Karpuz' yarışmasına bu yıl 30 kilodan hafif karpuzlar kabul edilmeyecek.
Dicle nehrinin çekilmeye başlaması ile birlikte nehir yatağında açılan 2 metre boyunda ve 60 cm. genişliğinde, yaklaşık 40 cm derinlikteki kuyulara ekilen ve güvercin gübresinin yanı sıra yarasa gübresi ile beslenerek yetiştirilen Diyarbakır karpuzu, iriliğinin yanı sıra lezzeti ile biliniyor. Ancak karpuz üretiminin eskiye oranla azalmaya yüz tutması üzerine önlem olarak üreticinin teşvik edilmesi planlandı. Bunun için de geçmiş yıllarda 'Karpuz Festivali' düzenlenmeye başlandı. Ancak, son yıllarda festival yerine geleneksel olarak Tarım İl Müdürlüğü tarafından 'Karpuz Yarışması' düzenlenerek, en iri karpuzu yetiştiren üreticilerin ödüllendirilmesi yolu seçildi. İlgisizlik nedeniyle üreticilerin artık karpuz üretimine önem vermemesi yüzünden bir ara 25 kilograma kadar düşen Diyarbakır karpuzu, yeniden 50 kilogramın üzerine çıktı. Öyle ki geçtiğimiz yıl birinciliği 55 kilogram ağırlığındaki karpuz kazandı.
Diyarbakır Tarım İl Müdürü, M. Ali Koçkaya, her yıl Eylül ayında yarışma yapıldığını hatırlatarak, "Ancak bu yıl Ramazan ayı nedeniyle yarışmayı bayram sonrasına bıraktık. Ayın 8'inden itibaren karpuz üreticilerim şartlara uygun biçimde ürettikleri karpuzları görevlilerimize teslim edecekler. Soğuk hava deposunda bekletilecek olan karpuzlar, bayram sonrası düzenlenecek yarışmada görücüye çıkacak." dedi.
Yarışmada dereceye giren karpuz üreticilerine para ödülü verilirken, şampiyon karpuzlar ise Tarım Bakanlığı'na gönderiliyor.