Hükümetin
"üç beyaz" olarak nitelendirilen un, şeker ve tuzun fazla kullanımını önlemeye yönelik başlattığı mücadelede listenin başına meyve suları oturdu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı meyve suları, meyve nektarları ve konsantre içeceklerde kullanılan şeker ve tatlandırıcıları azaltma kararı aldı. İkinci aşamada ise Türk sofralarının vazgeçilmezi salçadaki tuz oranı azaltılacak. Gıda ve Sağlık Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü çalışma, geniş bir ürün skalasını içeriyor. Öncelikle hangi ürünlerde ne kadar tuz/şeker azaltımına gidilebileceğini saptanacak, ardından yeni yönetmelik hazırlanacak. Temel olarak Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan değerler baz alınacak. Ekmeklerdeki tuz oranlarını yüzde 1.75'ten yüzde 1.5'e indiren Gıda Bakanlığı, önümüzdeki dönemde tuz miktarını bu oranın da altına çekecek. Bunun nedeni tuza düşkün Türk halkına bir anda tuzsuz ekmek vermenin daha fazla tuz tüketimine neden olması riski... Tuzun kademeli azaltımı ile damak tadının alıştırılması sağlanacak. Bakanlık ekmeklerdeki yeni tuz oranını Türkiye genelinde yapacağı anket çalışması ile belirleyecek.
TATLANDIRICIYA İNCE AYAR
Şeker oranının tekrar belirleneceği gıda maddelerinin başında marketlerde satılan meyve suları geliyor. Özellikle tatlandırıcıların yoğun olarak kullanıldığı ve bu nedenle diyabet hastalarına yasak olan meyve nektarlarına yeni ayar verilecek. Halihazırda şeker, litre başına en çok 15 gram, tatlandırıcı ise azami 150 gram kullanılabiliyor. Sağlık Bakanlığı ile yapılacak ortak çalışmada oranın ne kadar aşağı çekilebileceği saptanacak. İkinci hedefte ise raf ömrünü uzatmak maksadıyla gereğinden fazla tuz katıldığı bilinen salça var. Bakanlık, neredeyse her yemeğinde salça kullanmaya alışkın olan Türk halkının böylelikle daha sağlıklı beslenmesini amaçlıyor.