X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER 'Yalnızca yüksek risk varsa olabilir'
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

'Yalnızca yüksek risk varsa olabilir'

  • Giriş Tarihi: 16.5.2013

Prof. Dr. Fuat Yücel ( Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı):

DÜZENLİ TAKİBE ÖNCELİK

Böyle bir ameliyat kararı için kişinin gerçekten yüksek riskli olması lazım. Yani BRCA 1 ve 2 genindeki mutasyon dışında ailede birinci derece fertlerde bu hastalık öyküsüne bakılmalı. Tüm bunlar da kişinin hemen ameliyat masasına yatması için yetmeyebilir. Eğer hastada çok sayıda kist varsa ve bunların takibi güçse mastektomi düşünülebilir. Çünkü hastanın göğsünde bazen yüzlerce kist olabiliyor. Ama uzmanın öncelikle düzenli takibi önermesi uygun olabilir, yüksek risk varsa kararı hasta vermeli. Yüksek riski olan bir hasta bu korkuyla yaşamaktansa göğüslerini aldırıp içine silikon konabilir.
Dr. Aytaç Keskineğe (Klinik Biyokimya Uzmanı ve Elab Yönetim Kurulu Başkanı):

SADECE TESTE GÖRE

Bu karar uzun yıllardır tartışılıyor. Sadece bu korku nedeniyle göğüslerin alınması doğru mu diye sorgulanıyor. Kızına da testin uygulanması öneriliyor. 30 yaş öncesi bir kadının memelerinin alınması kadınlarda ciddi psikolojik travmalara da sebep olur. ABD ekolü, alınmasından yana. Ancak 30 yaşında ailesinde ya da kendisinde kanser öyküsü bulunmayan bir kadının testinde sözü geçen gen mutasyonu çıktı, ne yapacak? Başıma gelseydi hiçbir şey yaptırmazdım. Kontrollerimi sık yaptırırdım. Durup dururken bu test yaptırılmamalı.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.