Türkiye için günlük tuz tüketiminin 3 gram azaltılmasıyla, yılda 2-3 milyar liralık tasarruf öngörülüyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) tarafından 2 yıl önce tuz tüketimin azaltılması amacıyla başlatılan kampanya, TBMM'den de destek buldu. İlk desteği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bağlı Halk Ekmek Genel Müdürlüğü'nden alan kampanya, üretilen tüm ekmek çeşitlerinde tuz oranının azaltılması ile somut olarak başladı. TBV Başkanı Timur Erk, özellikle gazlı içecek, cips, hazır çorba, sucuk, peynir, zeytin, turşu ve benzeri yüksek miktarda tuz içeren gıdaların, kamu sağlığı açısından dikkatle izlenmesi çağrısında bulunarak, paketli gıdalarda tuz ve/veya sodyum oranının, halkın rahatça anlayabileceği kırmızı, sarı ve yeşil renkli noktalarla belirtilmesi gerektiğini vurguladı.
65 BİN DİYALİZ HASTASI VAR
Tuz tüketiminin azaltılmasıyla her yıl yüzde 2-3 artan son dönem kronik böbrek yetmezliği hasta sayısında azalmanın söz konusu olacağını kaydeden Timur Erk, "Günlük tuz tüketiminin 3 gram azaltılmasıyla yılda 2-3 milyar lira tasarruf yapabilir. 65 bin diyaliz hastasının masraflarının da aynı boyutlarda olduğu düşünülürse, yapılacak tasarruf Türkiye için çok önemli bir adımdır" dedi.