X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Fırınlara 'az tuzlu bol kepekli' ceza!
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Fırınlara 'az tuzlu bol kepekli' ceza!

  • Giriş Tarihi: 25.3.2014

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "az tuzlu, bol kepekli" olması gereken yeni ve daha sağlıklı ekmekleri üretmediği saptanan bin 159 fırına, yaklaşık 12'şer bin lira para cezası kesti

Türkiye genelindeki 20 bin 26 fırında, 41 bin kez denetim yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, sağlıklı ekmek üretmeyen 159 fırına 12'şer bin lira ceza keserken, 7 bin fırında ise uygunsuzluk tespit etti. 4 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ve bir yıl sonra çıkarılan Buğday Unu Tebliği ile ekmekteki tuz oranı yüzde 25 oranında azaltılmış ve kepek oranı yüzde 60 oranında artırılmıştı.

41 BİN KEZ İNCELENDİ

Tebliğ kapsamında ekmek satışı yapan fırınlara, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek veya kepekli ekmek bulundurma zorunluluğu da getirilmişti. 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle fırınlara bu tip ekmekleri üretmesi ve satması için verilen uyum süresi de dolarken, Bakanlık 4 binden fazla çalışanıyla ekmek fırınlarını tebliğe uyup uymadığını görmek için son bir yılda yoğun olarak denetledi. Bakanlık Gıda, Kontrol Genel Müdürlüğü'nün öncülüğünde yürütülen çalışmalarda Türkiye genelindeki 20 bin fırında, 2013 yılı ve 2014'ün ilk üç ayında toplam 41 bin 431 denetleme yapıldı. Ekmekteki yeni düzenlemelere uyum kapsamında denetime alınan fırınların, yaklaşık 7 bininde uygunsuzluk tespit edildi. Gıda denetmenleri tarafından 2013 yılında yapılan denetimlerde bin 72 fırın, 2014'ün ilk üç ayında ise 87 fırında yeni sağlıklı ekmeklerin satışının yapılmadığı tespit edildi. Bin 159 fırına yaklaşık 12'şer bin lira civarında para cezaları uygulandı.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.