Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Alışveriş başlasın

İstanbul tam bir fuar şehri... Pazarlığı ve pazarları seviyor. Bir çağdaş sanat fuarı yetmez o yüzden. En az beş tane daha kaldırır.
Ve bu beşin kendi aralarında, en iyi olmak için yaptığı yarış da çağdaş sanat piyasasına yarar.
Doğrusunu isterseniz Cİ'ye yani Contemporary İstanbul çağdaş sanat fuarına rekabet yaramış.
Bu yılki fuar bugüne kadarki en iyi fuar sanırım.
PG Art, Mana, Artsumer, Non , Pilot ve Elipsis'in standlarını beğendim. Özenmişler.
En önemlisi satmaya değil de sunuma önem vermişler.
Fuarlarda en çok es geçilen bu... Serginin ikinci plana düşmesi... Satışın birinci planda olduğunun fazla belli olması. Standın tasarımına; neyi nereye asacağına belki de asmayacağına, yerleştireceğine vurgu yapılmaması.
Açılış günü herkes Devrim Erbil'in video yaptığını konuşuyordu. Olcay Art'la fuara katılan Erbil'in videosu resimleri benzeri bir animasyondan oluşuyordu. Büyük alkış aldı Erbil bu işiyle... Lakin resimden hareketli imaja geçmek öyle kolay değil. Ama videoart meraklıları çoğaldıkça pek çok isim bu aracı deneyecek gibi görünüyor.
En son koleksiyoner Fazlı Özcan'ın video işler toplamaya başladığını duydum. Ali Kazma'nın damgasını almış. İnci Eviner'in Harem'ini kaçırdığına fena pişmanmış. Maide Erçelebi, Önder Öztarhan, Demet Şener gibi isimler bu yılki açılışın en görmeye alışkın olmadığımız ama belli ki artık çok göreceğimiz çağdaş sanat dostu isimleriydi.
Ne de olsa çağdaş sanat hiç olmadığı kadar popülerliğinin doruk noktasında.
Bazı sanatçılar mesela o yüzden boyutlarını büyütmüşler. Elliye yetmiş işlerini bir buçuğa iki'ye çıkarmışlar. Ve böylelikle çağdaş olacaklarını düşünmüşler. Ama çağdaşlığın formülü bu kadar basit değil. Boyutları büyüttün mü, video art yaptın mı, çağdaş olmuyorsun.
Fuarlar biraz da bu yüzden önemli...
Sanatçıların içlerindeki gerçek çağdaşı görmemizi ya da göremememizi sağlıyor. Çağdaşmış gibi yapanları bir çırpıda fark etmemizi...
Bu arada fuarın en muhalifleri Canan Şenol ve Tayfun Serttaş. Şenol'un Judith Butler'ıyla Tayfun Serttaş'ın Judith Butler'ına dikkat!
Herkesin Butler'ı kendine mi yoksa ikisinin de Butler'ı aynı mı? Cİ'den çıktığımdan beri bunu düşünüyorum.Ve pazarda giyecek bir şey buldum diye çok seviniyorum...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA