Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DÜNYA İŞLERİ ALPARSLAN AKKUŞ

Kıbrıs'ın güneyinde iflas, kuzeyinde intihar

Nobel Barış Ödüllü Güney Afrikalı insan hakları savunucusu Başpiskopos Desmond Tutu, iki sene önce Kıbrıs ara bölgede buluştuğumuzda bana bir şey söylemişti: "Kıbrıs, yeryüzündeki sorunların çözümü için önemli bir laboratuvar. Kıbrıs laboratuvarında geliştirilecek bir barış ilacını tüm dünyaya içirebiliriz."
Bugün Kıbrıs laboratuvarında patlayan bir ekonomik kriz var. Güney Kıbrıs'ta 12 gün boyunca kapanan bankalarla birlikte, küresel finans sisteminde bir dönem de kapandı. Artık herkes biliyor ki, bankalardaki para emin ellerde değil. Banka anlamındaki İngilizce "Bank" kelimesinin etimolojik kökeni "Güven" anlamına gelir. Finansal piyasalarda güven ortadan kalkınca bütün sistem çöker. Barclays, HSBC, Citi, JPMorgan, Deutsche Bank ve UBS gibi dünyanın en saygın bankaları Libor skandalına bulaştı. Cezası kesinleşen iki banka milyar dolar ceza ödedi, diğerleri sırasını bekliyor.
Benzer bir faiz skandalı Türkiye'de de oldu ancak iş en alt seviyeden göstermelik bir cezayla geçiştirildi.
Bu cezalar, küresel piyasada yitirilen güveni yeniden tesis etmeye yetmediği için Kıbrıs'ın güneyinde bankalar kapısını açamaz hale geldi. Kıbrıs'ın kuzeyinde ise Denktaş'ın torunu, bankalara olan borcu nedeniyle intihar etti. Güneyde müflis bankalar kapısına kilit vuruyor, kuzeyde ise bankaların sıkıştırdığı insanların hayatı sönüyor.
Kıbrıs akıllı bir şekilde yönetilse Akdeniz'in Hong Kong'u olurdu. 2004'te Annan planına hayır diyen Rum Kesimi bu fırsatı tepti ve oligarkların kara parasını aklayan üçüncü sınıf ülke oldu. Şantajla AB üyesi olması da bu gerçeği değiştirmedi. Kıbrıs'ın varacağı en iyi nokta, küresel finansın bağırsakları olmaktı, onu bile başaramadı. Dünyanın en müreffeh ülkesi olmaya namzet Kıbrıs'ın iki yakası birleşmedikçe, iki yakası bir araya gelmeyecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA