Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DÜNYA İŞLERİ ALPARSLAN AKKUŞ

Takım elbiseli değil Converse'li diplomatlar

Türkiye 2012'de ABD üniversitelerine öğrenci gönderen ülkeler sıralamasında Avrupa birincisi oldu. Üstelik bu alandaki liderliği 12 yıldır kesintisiz devam ediyor.
Tüm dünya ülkeleri arasında onuncu sırada olan Türkiye, geçen sene ABD'ye 12 bine yakın öğrenci gönderdi, ABD'den ise 2 bin öğrenci aldı. Benzer şekilde Erasmus ile Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine 20 binden fazla Türk öğrenci gitti, AB ülkelerinden ise Türkiye'ye yaklaşık 6 bin öğrenci geldi. Türkiye'de bu sene toplam 26 bin yabancı öğrenci eğitim görüyor. Bu sayı yeterli olmasa da son 10 yılda yüzde 30 artış göstermesi bakımından sevindirici.
Peki, bir ülkenin uluslararası öğrenci sayısı neden önemli? Artık diplomasi, devletler arasında takım elbiseli diplomatlarla yürütülen asık suratlı bürokratik bir ilişki olmaktan çıkalı çok oldu ve insanlar arasında kot pantolonlu ve Converse ayakkabılı gençlerin dâhil olduğu bir ilişkiler bütününe dönüştü.
İki sene önce Diyarbakır'dan Texas'a giden Türk öğrenci Derya Doğan ile Iowa'dan Rize'ye gelen ABD'li öğrenci Lauren Kathleen Reynolds'ın hikâyelerini anlatmıştım. Kathleen Rize'ye geldiği ilk hafta, tüm hayatında içtiğinden daha fazla çay içtiğini söylemişti. Dicle Üniversitesi'nden ABD'nin en büyük üçüncü kampüsüne sahip Texas Üniversitesi'ne giden Derya ise ilk iki ay elinde kampüs haritasıyla dolaşmak zorunda kaldığını anlatmıştı. Onlar başka bir ülkeye eğitime giden on binlerce kültür elçisinden sadece ikisi ve başka bir kültürü yaşayarak öğrenmenin yanı sıra kendi kültürlerini de başka bir toplumda temsil ediyorlar.
Bir ülkenin küresel güç olmasının yolu, zihni açık, ufku açık çocuklarını yurtdışına eğitime göndermenin yanı sıra, yabancı öğrenciler için de bir cazibe merkezi olmaktan geçiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA