Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DÜNYA İŞLERİ ALPARSLAN AKKUŞ

Çin ordusunun 61398 numaralı gizli birliği

Geçen hafta Pentagon'un açıkladığı bir rapora göre, ABD ordusuna ait yaklaşık 40 büyük çaplı silah programı ve 30 savunma teknolojisi siber saldırıya uğradı. Bunlar arasında her biri milyar dolarlık F-35 jetleri, F-22 Raptor jetleri ve helikopter gibi iniş kalkış yeteneğine sahip hibrid MV-22 jet projeleri de var. İran'ın nükleer santrallerine virüs gönderme emrini veren ABD, şimdi aynı silahla vurulduğunu açıkladı. Pentagon'un raporu, bu saldırılar için Çin ordusunu açıkça suçladı.
Amerikan kurumlarına iki senedir sızan bilgisayar korsanlarının Çin merkezli olması elbette pek şaşırtıcı değil. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na bağlı bilgisayar korsanlığı yapmak amacıyla kurulan 61398 numaralı gizli bir birlik 2006'dan bu yana faaliyet gösteriyor. Şanghay'da özel donanımlı 12 katlı beyaz bir binada faaliyet gösteren gizli birlik, bugüne kadar ABD'ye ait resmi kurumlara ve özel şirketlere yönelik 140 önemli saldırı gerçekleştirdi. Çin'in siber saldırıları sanıldığı gibi sadece devlet ve askeri kuruluşlara odaklanmış değil. Bilgisayar korsanlarından oluşan gizli birliğin ana hedefleri arasında özel şirketler daha büyük yer tutuyor. Bu şirketler arasında Coca Cola gibi devler ve stratejik sektörlerde faaliyet gösteren Google, Apple ve New York Times gibi firmalar var.
Çin'in siber saldırılarının ABD'ye yıllık maliyeti 300 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Fikri mülkiyetleri tehdit eden bu saldırıların yarattığı bir diğer tehlike ise çok maliyetli olan buluş yapma çabalarının sekteye uğraması ve yeniliklerin sona ermesi. Bu Amerikan rüyasının da sona ermesi demek.
Bu ay ABD Başkanı Barack Obama ve Çin Devlet Başkanı Şi Cingping, ilk kez buluştuklarında masadaki temel konu, Çin'in siber saldırıları olacak. Ancak siber savaş, başladığı gibi sessizce bitmeyecek gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA