Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

O söz ne anlama geliyor?

AKP, Meclis'te büyük bir oranla temsil ediliyor ya... Şu sıralar Anayasa'nın ve kanunların kimi maddeleri de değiştiriliyor ya... Bazılarının aklına hemen Demokrat Parti (1950-60) dönemi geldi. Niye? Tarihsel bir karşılaştırma yapmak için mi? Elbette değil! Satır arasında, "O çoğunluğa güvenme, bak senin de sonun Adnan Menderes gibi darağacı olur" diyorlar.
Neyse... Benim asıl ele almak istediğim Menderes'in sık sık gündeme getirilen bir sözü: "Odunu aday göstersem seçilir."
Bu çirkin lafı Menderes niye söylemiş? Diyorlar ki: "Menderes kendini dev aynasında gördüğü için bu lafı etti." Acaba öyle mi?
Geçen gün Mehmet Barlas ile sohbet ederken laf rahmetli Turan Güneş'e geldi. "O bir siyaset bilge- siydi" dedi Barlas ve 'Türkiye'de Darbeler ve Kavgalar Dönemi' adlı kitabını hediye ederken ekledi: "Buradaki söyleşimizde Güneş'in derin kavrayış yeteneğini göreceksin."
Bakalım Güneş 'odun' lafını nasıl yorumlamış:
"1954'te, DP örgütleri kendi illerinde seçimi kazanmak için önemli adam arıyordu. Yani liste sürükleyecek adam. Oysa zaman gösterdi ki Doğu ve Güneydoğu bir tarafa bırakılırsa, özellikle Batı'da kimsenin oy sürüklediği yok. Nitekim ondan sonra rahmetli Menderes, 'Odunu da koysam milletvekili yaparım' diye (çok ayıp ama) bu yüzden konuşmuştu. "Seçmenler partiye oy veriyor."
Yani 'odun' lafı kendini büyümsemenin bir işareti değil... Seçmenin aday yerine partiye oy verdiğini anlatmanın terbiyesizce bir ifadesi.
O günleri yaşayan, CHP politikacısı ve siyaset bilimci Turan Güneş böyle demiş. Bilmem farkı anlatabildim mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA