Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

Ali Coşkun'un yanılgısı

Sanayi Bakanı Ali Coşkun, "İstanbul'a göçün mutlaka önlenmesi gerekir" diyor. Bunun yolunu şöyle açıklıyor: "Göç veren bölgelere eğitim ve sağlık hizmetleri ile yatırım götürülmesi şart..." (Yavuz Donat, 19 Ağustos)
İlk bakışta son derece makgelen bu yaklaşımı ciddi biçimde tartışmamız gerekir.
Öncelikle "İç göçü durduralım..." Ya da bunun öteki yüzü olan, "Köye dönüşü destekleyelim" türü yaklaşımların ben yanlış olduğunu düşünüyorum. Kendimizi kandırmayalım:
1)Göçü durduramazsınız.
2) Kente yerleşenlerin köye dönmelerini sağlayamazsınız.

Peki o zaman hiçbir şey yapmadan iç göçü kendi haline mi bırakmak gerekiyor? Hayır! Şöyle:
Göçü durdurmak mümkün değil. Zaten durmasın da! Çünkü nüfusun yüzde 37'lik bir kesimi köylerde. Bu oranın ilk ağızda yüzde 10'a inmesi gerekiyor. Tarımdaki 'emek yoğun' üretim biçimi Türkiye'ye pahalıya mal oluyor.
Yani tarımın mekanize olması, oradaki köylü nüfusun da kentlere giderek işçileşmesi gerekli. Zaten süreç de bu. İstesek de, istemesek de böyle olacak.
Dolayısıyla göç veren bölgelere sağlık ve eğitim yatırımı yapılması havaya savrulmuş paradır. Çünkü, siz istediğiniz kadar adamı eğitin ve sağlıklı olmasını sağlayın, çalışacak iş yoksa yine göç edecektir.
Gelelim yatırıma... Eğer göç veren bölge; hammaddeye, pazara uzaksa... Enerji pahalıya geliyorsa... O yatırım yine bir işe yaramaz. Anadolu böyle âtıl devlet yatırımlarıyla dolu.
Gelelim tedbirlere...
Bu kaçınılmaz sürece direnmek yerine onu yönlendirmek daha doğru. Uydu kentlerle, organize sanayi bölgeleriyle, genişlemeye elverişli orta boy kentlerdeki (faraza Denizli) uygulamalarla köylünün İstanbul, Ankara ve İzmir'i daha fazla tarumar etmesinin önüne geçilebilir.
Tabii bunu yapmak için de 'istihdam yaratmak' gerekir. İstihdam nasıl artar? Yatırımla. Peki yatırımı kim yapacak? Devlet değil, özel sektör.
O halde iki şey gerekli:
1) Yerli sermayenin serpilmesi için gerektiğinde 'akıl almaz' boyutlara ulaşan vergi indirimleri, teşvikler...
2) Yabancı sermayenin önündeki anlamsız engellerin kaldırılması...
Özetle: Sanayi Bakanı Coşkun bıraksın eğitimi, sağlığı düşünmeyi... Sermayenin artması için uğraşsın.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA