Türkiye'nin en iyi haber sitesi
EMRE AKÖZ

'Kurt Kanunu' ve İzmir Suikastı

Yazar Kemal Tahir'in Kurt Kanunu adlı romanından aynı adla uyarlanan dizi, 7 Şubat akşamından itibaren TRT'de gösterilecekmiş. Romanın konusu İzmir Suikastı'dır...
1926 İzmir Suikastı, muhalefeti bastırmak amacıyla Kemalistlerin düzenlediği bir mizansendi.
Birkaç muarızın cılız çabasını... Atatürk'e karşı büyük bir suikast girişimiymiş gibi sunarak... O dönem iktidara diklenen kim varsa; ya idam etmiş ya hapse atmış ya da sindirmişlerdir.

***

Bu konu geçen gün Kazım Karabekir'i Anma Sempozyumu'nda da konuşuldu:
Suikastta "Sarı Efe Edip" diye birisi vardı... Kimdi bu?.. Kemalist kadronun has adamlarından, daha sonra Meclis Başkanlığı yapacak olan Org. Kazım Özalp'in çiftliğinin kâhyası... Milli Mücadele'ye katılmış bir eski subay...
Sözde suikastın organizasyonunda, işte bu Sarı Edip'i kullandılar... Sonra da, "Vay sen suikasta girişimine katıldın" diye astılar!
Adamcağız mahkemede, suikastçıların arasında "görevli" olarak bulunduğunu anlatmaya çalışıyor ama dinleyen kim? Ham hum şaralop, darağacına gönderdiler...
İzmir Suikastı Mahkemesi'nin, Stalin'in 1936-38'deki Moskova Duruşmaları'ndan temelde farkı bir yoktur: Mustafa Kemal'in tek adam yönetimine muhalif olan herkesi, özellikle de Kurtuluş Savaşı komutanlarını kapsar.
Neyse... Kitap okumayan genç kuşaklar, romana ve gerçeklere bağlı kalan bu dizi sayesinde, yakın tarihimizi biraz olsun öğrenecekler.
TRT gibi, kurulduğundan beri Kemalizm'in borazanlığını yapmış bir kurum için adeta bir devrim bu! (Kemalistler içinse elbette karşı devrim.)
***

Sevgili okurlar... "Resmi tarih" baştan sona yalanlarla doludur. Sadece içinde geçen özel günler ve özel isimler doğrudur. Anlatılan hikâye ise baştan sona uydurmadır.
Mesela Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktığı bir gerçektir. Ama ondan tam bir ay önce, Kazım Karabekir Paşa'nın, Milli Mücadele'yi başlatmak amacıyla, 19 Nisan 1919'da Trabzon'a çıktığını biliyor muydunuz?
***

Dizinin romana ve gerçeklere bağlı kaldığını söyledik. Bunun ilginç bir örneği, İzmir İktisat Kongresi'nde yaşanan olay...
17 Nisan ile 4 Mart 1923 tarihleri arasında İzmir'de bir ekonomi kongresi toplanmıştı. Sadece işadamlarının değil, çiftçi ve işçi temsilcilerinin de katıldığı, oldukça demokratik bir kongreydi...
Amaç, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasının ardından, yeni dönemde ülkede hâkim olacak ekonomik yapıyı belirlemekti.
***

Dizide... Kongre Başkanı Kazım Karabekir'in... Açılış konuşmasını Mustafa Kemal'in yapmasına... "Yahu, 2 kere 2'yi toplayamayan adamın burada ne işi var" diye tepki göstermesi de yer alacakmış.
Bu tepki niye, derseniz... Mustafa Kemal iyi bir komutan, olağanüstü bir siyasetçi, güçlü bir poker oyuncusuydu. Ancak ekonomiden anlamazdı. Ticari girişimleri hep hüsranla sonuçlanmıştı.
Sanırım Karabekir bu duruma gönderme yapıyordu. Yoksa Milli Mücadele liderinin kongrede konuşmasını olağan karşılamış olsa gerek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA